Nad Národním divadlem létá rakev a nad Švandovým krouží kritici

Švandovo divadlo uvádí hru o divadelním zákulisí (zdroj: ČT24)

Co se děje v zákulisí během posledního rozloučení v Národním divadle? A jakou cenu může mít Cena Thálie? Do divadelního zákulisí nechává (sebe)kritiky nahlédnout novinka Švandova divadla. Komedii Smrt mu sluší napsal a režíroval ředitel této pražské scény Daniel Hrbek.

 „Na začátku byl nápad na dialog, jak dva herci unesou kritika, aby mu přečetli jeho recenze a dokázali, že nemá pravdu,“ uvedl ke vzniku inscenace Hrbek. Za hlavní postavy si nakonec vybral herce Boba Barela a jeho agenta Kamila Křovinu.

Oba cítí, že herec, populární díky televiznímu seriálu, by mohl dosáhnout i na prestižní divadelní ocenění. Za roli v incenaci Čas psychopatů je nominován na Cenu Thálie. Její získání ale může zhatit kritik Hartmann, který ještě neodevzdal svůj hlas a který Barelovo herectví bohužel příliš neuznává.

Smrt mu sluší (Švandovo divadlo)
Zdroj: Alena Hrbková/Švandovo divadlo

Hrbek vykresluje svět divadla jako místo krásné i bezohledné. Komedie tak s humorem vypovídá o lidské touze po uznání, přijetí a nesmrtelnosti. Role psal autor mnoha hercům přímo na tělo. „Je hezké podívat se na sebe, jak vás vidí druzí. Mě to baví,“ přiznává Michal Dlouhý, který ztvárnil ctižádostivého herce. Jeho upjatého agenta hraje Kamil Halbich, nevypočitatelného kritika David Punčochář.

Pohřeb v Národním

I když je příběh fiktivní, pro některé postavy použil Hrbek křestní jména skutečných herců nebo režisérů. Důležitou roli má v příběhu také ředitel Národního divadla v podání Roberta Jaškówa, nemá ale připomínat toho současného. „V jeho postavě je obsaženo několik pražských ředitelů divadel, včetně mě,“ potvrdil Hrbek.

První česká scéna v inscenaci propůjčila své prostory ke státnímu pohřbu. V jeho popisu se naopak autor snažil realitě co nejvíce přiblížit. „Požádal jsem o rozhovor mluvčího Národního divadla, abych z něho vytáhnul informace, co se všechno kolem takového pohřbu musí zařídit, protože to je obrovská produkční záležitost,“ upřesnil.

Robert Jašków
Zdroj: Alena Hrbková/Švandovo divadlo

Podtitulem „největší divadelní událost od přeletu rakve nad Národním divadlem“ přitom novinka Švandova divadla odkazuje na nedávný pohřeb Luďka Munzara a přeřek redaktorky České televize.