Josef Ebnöther mezi nebem a zemí

Ve švýcarském Appenzellu ve velmi odvážné budově, vyprojektované slavnými curyšskými architekty Annette Gigonovou a Mikem Guyerem a otevřené v roce 1998, probíhá výjimečná retrospektiva světoznámého švýcarského (a jak sám s chutí zdůrazňuje, porýnského) tvůrce Josefa Ebnöthera.

Pro malinké městečko Appenzell, mající necelé čtyři tisíce obyvatel, je opravdovým úspěchem být domovem nadace založené malířem Carlem Walterem Linerem a Katharinou Linerovou-Rüfová a podpořené mecenášem Heinrichem Gebertem. Nadace Liner cílevědomě v novém stejnojmenném muzeu, které se stalo chloubou současné švýcarské architektury, představuje moderní světové umění a zejména pak špičky švýcarské scény.

Probíhající výstava je prezentována v jedenácti sálech osvětlených dokonale vedeným a násobeným denním světlem, přičemž světlovody jednoznačně formují celý architektonický výraz stavby. (Lze si jen povzdechnout nad faktem, že Švýcarsko se honosí desítkami - !!!!! – nových výstavních prostor, muzeí a galerií, zatímco u nás po druhé světové válce nebyla vybudována a n i  j e d n a…).

Ebnöther je ročník 1937, po ročním učení se písmomalířem vystudoval uměleckoprůmyslovou školu v St. Gallenu a posléze pařížské školy Académie de la Grande Chaumiére a École des Beaux-Arts. Od roku 1960 je volným umělcem, malířem, věnujícím se také grafice a práci s novými médii. V horním Porýní a v Německu se proslavil jako autor velkoformátových nástěnných reliéfů, vykládaných skleněných oken či interiérových návrhů. Svými díly zdobí zejména školy nebo kostely.

Již ve svých raných dílech, která byla ještě značně realistická a výrazně figurativní, postupně stanovil témata, která jej provází celý tvůrčí život. Věnuje se základním elementům přírody - vodě, zemi, vzduchu, ohni, jejich vzájemným vztahům i postavení v našem denním životě. Od počátku sedmdesátých let svůj výraz zjednodušuje, převádí k prostým a přitom čitelným, abstrahujícím formám a povyšuje preferenci barvy. Stává se mistrem jednoduchého sdělení, počítá s rolí barvy a čistými liniemi, nebojí se výrazných ploch. Prozrazuje značnou tvůrčí koncentraci, jeho díla jsou na jedné straně plná napětí, na straně druhé pak harmonie. Strohý, jednoduchý jazyk je přitom svrchovaně moderní a přístupný, přitom odpovídající naprosto současnému vnímání a prezentaci.

  • Josef Ebnöther / Odvékátání, 1986 autor: Josef Vomáčka, zdroj: ČT24
  • Josef Ebnöther / Velký pátek, 1988 autor: Josef Vomáčka, zdroj: ČT24

Výstavu tvoří více než sedmdesát obrazů z privátních i nadačních sbírek, vzniklých od roku 1956 podnes. Je doplněna také životopisným filmem René Ettera Čtyři dny v životě Josefa Ebnöthera z roku 2012. I když čeští návštěvníci mohou znát některá Ebnötherova díla jen z velkých basilejských či vídeňských přehlídek a průřezových výstav, je právě tato vzpomínková kolekce neobyčejně cennou a výraznou. Její kouzlo oslovuje návštěvníky z celé Evropy.

Kdy a kde: Josef Ebnöther / Nebe a země, Museum Liner Appenzell, v zimě otevřeno mimo pondělí 14:00–17:00, v neděli již od 11:00. Vstupné 9 CHF. Výstava potrvá do 5. ledna 2014.

Vydáno pod