Zemřel Lewis Collins, Bodie z Profesionálů

Los Angeles - Představitel Bodieho z britského krimiseriálu Profesionálové Lewis Collins zemřel dnes ve věku 67 let po pětiletém boji s rakovinou. Collins tvořil v britském seriálu vysílaném na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let dvojici speciálních agentů CI5 společně s Martinem Shawem alias Doylem. S touto rolí byl ale neodmyslitelně spojován i po skončení seriálu a nedokázal se z ní vymanit. Skončil proto s herectvím před víc než dvaceti lety.

Lewis již navždy bude spojován s britským kriminálním seriálem Profesionálové. „Strávili jsme spolu čtyři tvrdé roky natáčením Profesionálů, kteří se stali ikonou britské televize,“ uvedl jeho herecký kolega Martin Shaw. „Spousta lidí na něj bude vzpomínat jako na součást dětství, bude oplakáván fanoušky. Chci vyjádřit soustrast jeho rodině a mnohým, kterým bude scházet.“

Narodil se v roce 1946 a poté, co se zkoušel živit jako bubeník v různých kapelách, rozhodl se stát hercem. Kariéru začal v několika u nás nevysílaných seriálech, hvězdou se ale stal až poté, co vzal v roce 1977 roli drsného a tvrdého agenta CI5.

Lewis se po skončení seriálu vrhl i do dalších rolí, žádná mu již ale nepřinesla úspěch. Sám se pak nechal slyšet, že role Bodieho ho zaškatulkovala a nemohl pak na předchozí slávu navázat.

Seriál byl populární i v Československu, prošel ale cenzurou

Seriál si získal velkou popularitu a jeho sledovanost ani v průběhu času neklesala. Stal se oblíbeným i u nás. V socialistickém Československu se ale mohlo vysílat jen prvních 21 dílů, další z ideologických důvodů musely počkat na převrat. Zápletkou mnoha dílů byl totiž konflikt s východními agenty.

Téma seriálu bylo ve své době extrémně populární. Agenti zvláštního oddělení britské policie CI5 Raymond Doyle, William Bodie a jejich šéf George Cowley si vždy hravě poradili s obyčejnými kriminálníky i mezinárodními špiony. Šarm a charisma hlavních hrdinů, jejich odvaha a srdce na správném místě, ale i vzájemné popichování, automobilové honičky a divoké přestřelky si získaly srdce diváků.

Společnost v 70. letech si drsné seriály žádala čím dál víc

Seriál si velice rychle získal přízeň publika. Sledovalo ho průměrně deset milionů Britů. Na svoji dobu ale byl akční až moc, a tak si nevysloužil jen pochvalné hodnocení. Kritici si stěžovali na množství násilí a také na styl jízdy agentů Doyla a Bodieho, známých také pod čísly 45 a 37.

Duchovní otec Profesionálů Brian Clemens chtěl vytvořit seriál, který by obstál v konkurenci britské a americké tvorby. Drsňácké seriály byly v sedmdesátých letech populární – v USA řádili Starsky a Hutch, v Británii pak Taggart. Clemense napadlo vytvořit seriál o elitní jednotce bojovníků proti zločinu, který by do jisté míry reflektoval současné dění v Británii – nárůst zločinu, hrozba drog či terorismu.

Doyle & Bodie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod