Studio DVA in flagranti

Nový divadelní sitcom Studia DVA Hovory o štěstí mezi čtyřma očima je moderní groteskou s tématem vzájemných a nenaplněných očekávání v partnerských vztazích. Autor a režisér inscenace Patrik Hartl ji nazval přehlídkou domácího terorismu. Tato „krutá komedie“ doplňuje prázdninové menu Letní scény Vyšehrad.

Tři situace z důvěrného prostředí momentálního domova dnešních třicátníků spojují Filip Blažek coby neodolatelný cizojazyčný prodejce nábytku a velká pohovka, těžiště vyprávěných příběhů. Patrik Hartl zde účtuje s vlastním strachem, týkajícím se vztahových změn. "Když jsem psal Hovory o štěstí mezi čtyřma očima, inspirovaly mě situace, jakých jsem se obával, když jsem se svou ženou před lety kupoval nábytek. Co když ji na té pohovce někdy s někým přistihnu? Nebo co když mi po letech manželství tak poleze na nervy, že už si k ní ani nedokážu přisednout?"

Míra dramatické nadsázky je vysoká, zdrojem neshod jsou typické partnerské potíže a „woodyallenovské“ banalismy. Hovorová mluva, špikovaná nadávkami, koloruje tep doby. Trvalý vztah s sebou bohužel nenese příjemný domácký klídek. Manželský trojúhelník, reality show z obchodního domu, soužití gayů. V jedné z povídek je životním druhem Kryštofa Hádka, resp. Michala Slaného, Filip Blažek. I přes svou fyzickou mužnost roli zamilovaného a pořádkumilovného Roberta zvládá hrdě.

Scénografie Renáty Weidlichové užívá funkčně vestavěné garsonky známého obchodního řetězce, takže je práce s obměnami scén minimální. Předěly řeší populární hudba muzikanta a aranžéra Marka Doubravy, kostýmy Simony Rybákové kopírují soudobý profesní i domácí out fit. Hra integruje také drobnou choreografii s barevnými pompony, ovšem veselohrou by byla i bez ní. Pobaví parodičnost pojetí mnohými přeceňované profese osobního kouče, navíc ho vtipně ztvárňuje Roman Štabrňák, který - spolu s Filipem Blažkem - povídkovou komedii dobře stmeluje.

„Komplikovaná intelektuálka, to je teda výhra,“ křičí na svou ženu, která ho přistihne s milenkou in flagranti, neúspěšný herec Tomáš (Kryštof Hádek) v prvním partu hry. V Hovorech se vůbec dost křičí, hlavně dámská část souboru si užije typicky ženské za uši rvoucí hysterie. Publikum s krizí středního věku čile komunikuje, divačka v mé blízkosti na konto zhrzené Terezy (Jitka Schneiderová) prohlásila: „Ne sobě, to jemu má balit kufry!“ Originálnější zápletku poskytne střední část, odehrávající se v obchoďáku, v jehož bytových dekoracích soutěžní manželská dvojice téměř dva měsíce žije.

Těšit se můžete i na čivavu, tedy na její oživlou loutku. Ona taková živá čivava doma ne všechno vydrží, i když má zřejmě indiánské kořeny.

Hrají: Filip Blažek, Jitka Schneiderová/ Jana Stryková , Kryštof Hádek / Michal Slaný, Roman Štabrňák, Marika Šoposká, Barbora Šuláková / Alžběta Krejčiříková. Dnes a zítra proběhnou Hovory o štěstí na Letní scéně Vyšehrad od 20:00, devět dalších repríz uvede na stejném místě Studio DVA v srpnu. Dramaturgie jedenáctého ročníku Metropolitního léta hereckých osobností zahrnuje také Léto slovenských hvězd a řadu koncertů.