Meziroční růst cen výrobců pokračoval i v červnu. Nejvíce se zdražovalo v zemědělství

Meziroční růst cen výrobců pokračoval v Česku i v červnu a ve většině oborů zrychlil. Nejvíce se zvýšily ceny v zemědělství, které vzrostly o 42,5 procenta. V průmyslu zrychlil růst cen z květnových 27,9 na 28,5 procenta. Mírný pokles statistici zaznamenali u stavebních prací, kde meziroční nárůst zpomalil z 13,5 na 12,8 procenta, vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

„Výrobní inflaci budou v dalších měsících brzdit statistické základy z druhé poloviny loňského roku, kdy teprve výrobní inflace začala akcelerovat. To je ovšem pouze statistický pohled – kouzlo vysokých srovnávacích základů, který ovšem sám o sobě žádné zlevnění nepřináší, neboť pouze snižuje meziroční tempo. U některých výrobců by ovšem už mohl začít proces korekce cen některých výrobků,“ uvedl hlavní ekonom Creditas Petr Dufek.

V první fázi podle něj přicházejí do úvahy kovy a kovové výrobky, jejichž ceny začínají pomalu klesat už nyní, když reagují na vývoj cen základních komodit na zahraničních trzích. „Velkou neznámou však představují pro další vývoj výrobní inflace ceny zemního plynu,“ dodal.

I podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera červnové ceny výrobců naznačují, že cenové tlaky u některých cen již patrně dosáhly vrcholu, což souvisí i s poklesem řady cen komodit na světových trzích v posledních týdnech. Důvod však podle něj není pozitivní. „Souvisí to s tím, že trhy předpokládají, že světová ekonomika výrazně zpomalí, některé země se případně dostanou do recese,“ podotkl Seidler pro ČT24. 

Ekonom Seidler o rostoucích cenách výrobců (zdroj: ČT24)

Tlaky podle analytika nepolevují

„Na druhou stranu řada cenových tlaků nepolevuje. Ceny zemědělské výroby dále zrychlují, což bude dále probublávat do vyšších cen potravin. Také ceny elektřiny a plynu z titulu obav z přerušení dodávek plynu z Ruska v polovině letošního roku dále citelně vzrostly, což bude dále zvyšovat cenové tlaky,“ upozornil s tím, že energie je klíčový vstup, který ovlivňuje celou řadu cen. „Je to hlavní proinflační faktor, který tu mezi námi je,“ podotkl.

Právě energie jsou podle něj „nepříjemné“ v tom, že ovlivňují celou výrobu. „Ačkoliv inflace nám roste přímo i díky tomu, že rostou ceny energií, plynu, tuhých paliv pro domácnost, tak ty energie tam potom vstupují i nepřímo právě proto, že nutí výrobce přenášet a zdražovat, protože mají potom i vyšší náklady, takže dopad cen energií do té inflace je skutečně výrazný,“ vysvětlil Seidler.  

Ceny rostly také v meziměsíčním srovnání. U zemědělských výrobců se proti květnu zvýšily o 4,4 procenta, v průmyslu o 1,4 procenta. Stavební práce podle odhadů ČSÚ zdražily meziměsíčně o procento. Ceny tržních služeb pro podniky v meziměsíčním srovnání stagnovaly.

V zemědělství zdražovala především rostlinná výroba, ve které ceny stouply meziročně o více než 58 procent. Obiloviny zdražily oproti loňskému červnu o 68,5 procenta, olejniny o téměř tři pětiny a brambory o 39,2 procenta.

Ceny potravin ještě porostou

„V následujících měsících uvidíme, že ceny potravin budou v dalších měsících růst více než dvacetiprocentním tempem,“ uvedl Seidler a dodal, že v zemědělství jsou i další faktory, jako například počasí či sklizeň. „To všechno bude hrát roli v dalším cenovém vývoji,“ vysvětlil. Podle něj nynější vývoj předznamenává, že další růst cen například potravin nebo pekárenských výrobků bude pokračovat.

V živočišné výrobě byly ceny meziročně vyšší o 23,5 procenta. Ceny skotu stouply skoro o třetinu a mléko zdražilo o čtvrtinu.

U průmyslových výrobců se podle ČSÚ meziročně nejvíce zvýšily ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny elektřiny, plynu a páry stouply o 44,6 procenta. Chemické látky podražily o téměř 46 procent a kovy a kovodělné výrobky o necelou třetinu. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly proti loňskému červnu vyšší o 21 procent.

Ceny stavebních prací se v červnu meziročně zvýšily o 12,8 procenta. Ceny stavebních materiálů a výrobků byly vyšší o téměř 26 procent.