Paliva zlevnila o víc než korunu za litr. Následovat bude stagnace, míní analytik

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu klesly o víc než korunu za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy v průměru o 1,18 koruny na 42,70 koruny, nafta o 1,52 koruny na 45,10 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Navzdory zlevnění jsou ale pohonné hmoty stále výrazně dražší než před rokem. Tehdy platili motoristé za litr benzinu o 11,27 koruny méně, nafta byla levnější o 15,57 korun.

Ceny benzinu i nafty vystoupaly kolem 10. března na rekordní maxima v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, po kterém výrazně zdražila ropa a zároveň oslabila koruna vůči dolaru. Litr Naturalu 95 stál v průměru až víc než 47 korun, průměrná cena dieselu přesáhla 49,50 korun za litr.

„Ceny na čerpacích stanicích v Česku v minulém týdnu výrazně klesly, ale výhled na další období už není tak pozitivní,“ komentuje vývoj analytik XTB Jiří Tyleček. Upozornil, že cena nafty na komoditní burze v Rotterdamu se opět vyhoupla nad tisíc dolarů za tunu a ve srovnání s minulým týdnem mírně oslabila česká koruna. 

Podle aktuálních zpráv se ale zdá, že přerušení dodávek ropy do Evropy nehrozí a marže dodavatelského řetězce klesají, doplnil. „Vypadá to tedy, že nejvyšší pokles cen paliv máme nyní za sebou a další pohyby se budou více blížit stagnaci cen,“ predikuje Tyleček.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde stojí litr benzinu v průměru 41,95 korun. Naftu tam prodávají průměrně za 44,43 koruny. Naopak nejdražší pohonné hmoty nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 43,38 koruny a nafty 45,77 koruny.

Dočasné snížení spotřební daně

Vláda ve středu v reakci na prudký nárůst cen pohonných hmot schválila návrh novely zákona o dočasném snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,5 koruny na litr. Opatření by mělo platit od začátku června do konce září, u nafty ministerstvo financí zvažuje zavést snížení trvale.

Legislativní změnu musí ještě schválit parlament. Na čerpacích stanicích by se mohly ceny podle ministerstva financí snížit až o 1,8 koruny na litr. Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny.

Snížit ceny na čerpacích stanicích by mělo podle vlády také zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot. Kabinet také chce do konce měsíce rozhodnout, zda bude regulovat od počátku května marže prodejců pohonných hmot, které po začátku války na Ukrajině výrazně vzrostly, jak ukázalo hlášení marží čerpacími stanicemi pro ministerstvo financí.