ČSA byly loni v zisku, pomohl prodej povolenek

České aerolinie měly v roce 2021 zisk před zdaněním 55,6 milionu korun, upozornil web Zdopravy.cz. Společnost je v insolvenci, věřitelé přihlásili mnohamiliardové pohledávky, jejich výbor bude před koncem března hlasovat o reorganizaci. Loňský zisk byl dílem prodeje emisních povolenek. Náklady byly vyšší než tržby z prodeje letenek.

ČSA vlastní nyní jen jedno letadlo, s nímž loni vydělaly 673 milionů korun. Náklady činily 1,01 miliardy. Podle insolvenčního správce komplikuje likvidní situaci aerolinií „zadržování prostředků ze strany platebních bran, a to ve vyšším rozsahu, než kolik činí expozice neproletěných letenek a dokladů“.

Hospodaření firmy přesto skončilo loni v zisku, a to díky prodeji emisních povolenek v říjnu. Podle správce za ně ČSA utržily 122,055 milionu korun.

Loni, ale mnohem více v roce 2020, ovlivnila hospodaření ČSA pandemie covidu-19, kvůli které bylo omezeno cestování. V prvním pandemickém roce vykázaly aerolinie ztrátu 1,57 miliardy korun, tržby spadly na pětinu oproti předchozímu roku. Kvůli ztrátám propustily ČSA v roce 2020 kolem tří set pracovníků a loni v únoru oznámily úřadu práce záměr propustit až všech 430 zaměstnanců.

Plány nového investora ČSA, kterým je společnost Prague City Air, nyní komplikuje válka na Ukrajině. Trasy, které investor považuje pro ČSA za klíčové a nejziskovější, směřují právě na Ukrajinu a do Ruska.

Prague City Air vlastní majitelé Smartwings Jiří Šimáně a rodina Vikových. Podle reorganizačního plánu poskytne firma Českým aeroliniím vypořádací úvěr 125 milionů korun, ze kterého budou vyplaceni věřitelé. Prague City Air by měla poskytnout také provozní úvěr 15 milionů korun. Vůči úvěru bude zastaven letoun Airbus A319, což je jediný stroj, který aerolinky vlastní. Podíly stávajících akcionářů mají zcela zaniknout.

Hodnotu ČSA vyčíslil podle Zdopravy.cz znalecký posudek na 266 milionů korun. Peníze by měli získat dva zajištění věřitelé, tedy společnosti Quiver Beta a Lufthansa Technik, na cestující s vouchery na letenky má zbýt 87 až 111 milionů korun. Na ostatní nezajištěné věřitele má připadnout 96 až 120 milionů korun, na akcionáře nezbude nic. Výhrady k tomuto postupu měla Česká spořitelna, která je jedním z bankovních věřitelů. Soud je ale odmítl.