Spojené státy se vyhnuly shutdownu. Kongres schválil provizorní financování vlády

Senát Spojených států schválil i přes pohrůžky republikánů zákon o financování americké vlády do 18. února 2022. Odvrátil tím hrozbu ochromení federálních úřadů a služeb. Senátoři přijali příslušnou legislativu několik hodin poté, co prošla Sněmovnou reprezentantů. Následně opatření podepsal i prezident Joe Biden a zákonodárce z obou politických stran vyzval ke spolupráci na plnohodnotném rozpočtu.

V předvečer hlasování lídři demokratů a republikánů vedli vypjaté diskuse o prodloužení financování. Na stejné téma jednali podruhé za dva měsíce. Naposledy odvrátili shutdown na začátku října, jen pár hodin před vypršením termínu.

Nový zákon drží vládní výdaje na stejné úrovni, přidává jen sedm miliard dolarů (157 miliard korun) na podporu uprchlíků z Afghánistánu, píše agentura AP. Desetitisíce Afghánců přišly do USA po srpnovém odchodu amerických vojsk ze země.

„Zafinancování vlády není žádný velký úspěch. Je to naprosté minimum toho, co je třeba udělat,“ komentoval schválení překlenovacího rozpočtu prezident Biden. „Ale v těchto dnech si spolupráce dvou stran zaslouží uznání,“ dodal poté, co v Senátu návrh podpořili kromě jeho demokratů i mnozí republikáni.

Republikáni hrozili obstrukcemi

Demokraté usilovali o prodloužení provizorního financování na kratší dobu, aby bylo možné co nejrychleji přijmout řádný rozpočet na celý fiskální rok, který v USA začíná v říjnu. Republikáni však tvrdili, že stále panuje příliš mnoho neshod na jeho podobě a že je potřeba více času na projednání.

Únorový termín je pro Republikánskou stranu vítězstvím, protože udržuje výdaje na stejné úrovni, na jaké se zákonodárci dohodli za vlády republikána Donalda Trumpa, tvrdí agentura Reuters.

Události: Financování federální vlády USA (zdroj: ČT24)

Schválení zákona ve Sněmovně reprezentantů se očekávalo. Někteří republikánští senátoři ale vyhrožovali, že jednání v Senátu zdrží na protest proti nařízení Bidenovy vlády o povinném očkování profesních skupin. Úspěch obstrukcí by znamenal dočasné uzavření federálních úřadů, muzeí či národních parků.

Takový postup kritizovali někteří republikánští lídři, protože nese značná politická rizika. Vyzývali proto své spolustraníky, aby se ke zdržování neuchýlili. Pozastavení finančních toků federální vlády uprostřed pandemie by bylo pro voliče značně nepopulární.

Nejdelší shutdown se protáhl na pětatřicet dní

Nejdelší shutdown v historii USA trval pětatřiceti dní do ledna 2019 za vlády prezidenta Trumpa. Demokraté totiž odmítali financování stavby zdi na hranicích s Mexikem, připomíná AP.

Kongres kromě nebezpečí paralýzy federálních agentur čelí dalšímu problému. V polovině prosince totiž vláda pravděpodobně dosáhne dluhového stropu a nebude si moci půjčovat další peníze. Přijít tím může o příležitost splácet některé dluhy nebo dotovat sociální programy a důchody. Podle expertů to může vážně zasáhnout americkou i světovou ekonomiku.

Legislativa se zabývá také důležitým zákonem o obranném rozpočtu označovaným zkratkou NDAA. Ten se musí schválit každý rok do začátku ledna. Republikánští senátoři však jeho projednání blokují, protože demokraté odmítají hlasovat o některých jejich pozměňovacích návrzích. Podle řady pozorovatelů je možné, že se NDAA do konce roku nestihne schválit.