Ministerstvo připravuje výstavbu nájemních bytů jako PPP projekt. Byly by i pro důchodce či neúplné rodiny

Ministerstvo připravuje výstavbu bytů (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chystá výstavbu nájemních bytů. Nabídl by je státním zaměstnancům i třeba důchodcům nebo neúplným rodinám. Teď úřady připravují databázi pozemků, na kterých by mohly domy vyrůst. Byty by byly státní, stavbu a správu by ale měla na starosti soukromá firma. Projekty s označením PPP –⁠ tedy partnerství veřejného a soukromého sektoru –⁠ podporují i developeři.

Zatím se v Praze na Chodově nachází parkoviště. Za pár let by tu ale měl stát nový obytný dům –⁠ právě tady se totiž plánuje stavba nájemních bytů.

„V případě tohoto pozemku se bavíme o 1210 metrech čtverečních a můžeme tu uvažovat o výstavbě zhruba stovky bytů,“ přibližuje analytička MMR Martina Sieber.

Podobných lokalit je ale víc. „My jsme vygenerovali zhruba třináct pozemků, na kterých by se mohla bytová výstavba uskutečnit, a z toho vyplynulo zhruba 1300 až 1400 bytů. Stát si definuje cílovou skupinu, která bude v bytech bydlet,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

V Praze projekt předpokládá nájemné 164 korun za metr čtvereční. Za dvougarsoniéru o velikosti padesát metrů čtverečních by tak nájemník platil měsíčně osm tisíc dvě stě korun.

Cena nájmu
Zdroj: ČT24

Developeři mají o spolupráci se státem zájem. „Je dobře, že stát připravuje formu PPP projektů, protože to je věc, která by mohla fungovat,“ konstatuje developer Central Group Dušan Kunovský.

Jeden obytný dům, který firma nabízí do společného projektu se státem, je už v Praze ve Stodůlkách. „Jsou v něm byty 1+KK až 3+KK, což odpovídá tomu, jaká je dnes poptávka. Metr čtvereční tohoto bytového domu by stál zhruba 45 tisíc korun,“ vysvětluje analytička UDI Marcela Fialková.

Spolupráci se soukromým sektorem nevylučuje ani možný budoucí ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Finanční parametry předkládaného projektu chce ale prověřit. „Stát nepochybně už dávno mohl organizovat PPP projekty pro výstavbu bytů pro státní zaměstnance. Bydlení pro seniory a samoživitelky mají řešit obce. Ty k tomu potřebují lepší legislativu a kvalitní dotační program,“ míní.

První vhodné pozemky stát našel v Praze. Už teď ale vybírá místa v Brně a Ostravě. Další města by mohla následovat.