Ceny průmyslových výrobců stouply nejvíce od března 1993

Meziroční růst cen průmyslových výrobců dosáhl v září 9,9 procenta. Byl vyšší než v srpnu, kdy činil 9,3 procenta. Naposledy výrobci zdražili ve srovnání s předchozím rokem o tolik krátce po vzniku republiky – v březnu 1993. Informoval o tom Český statistický úřad. Zdražování u výrobců naznačuje budoucí vývoj cen pro spotřebitele a netýká se jen průmyslu. V zemědělství byly ceny proti loňskému září vyšší o 8,4 procenta, ve stavebnictví o 6,8 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,6 procenta.

Ceny výrobců rostly v září ve všech odvětvích jak oproti předchozímu roku, tak oproti předchozímu měsíci. Nejvýraznější to bylo v průmyslu, kde šlo o 9,9 procenta oproti loňskému září a 0,7 procenta ve srovnání se srpnem.

V meziměsíčním i meziročním srovnání nejvíce vzrostly ceny koksu a rafinovaných ropných produktů, ale i obecných kovů, kovodělných výrobků, chemických látek a výrobků či dřeva. Meziročně se jejich ceny zvýšily více než o čtvrtinu. Méně než loni se platí za dopravní prostředky, zejména díly a příslušenství pro motorová vozidla, a méně než v srpnu stály v devátém měsíci základní farmaceutické výrobky.

Meziroční růst cen zemědělských výrobců v září zrychlil na 8,4 procenta ze srpnových 7,9 procenta. Ve srovnání s minulým rokem jsou dražší především obiloviny, olejniny nebo mléko. Levnější jsou brambory, ovoce a jatečná prasata. Obiloviny zdražily i meziměsíčně, levnější než v srpnu byla zelenina, ale i olejniny.

Ceny stavebních prací stouply v září meziročně o 6,8 procenta a meziměsíčně o 0,6 procenta. Především ve srovnání se zářím 2020 zdražily materiály a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví, a to o 16,5 procenta.

Tržní služby pro podniky zdražily od loňska o 1,6 procenta a od letošního srpna do září o 1,2 procenta. Dražší byly služby za reklamní služby a průzkum trhu nebo za služby v oblasti zaměstnání. Dražší byly i služby v dopravě, více se platilo za pojištění. Meziměsíčně bylo levnější poradenství v oblasti řízení, meziročně ale zdražilo i ono.

Výrobci nezdražují jen v Česku. Český statistický úřad současně s národními údaji za září zveřejnil celounijní srovnání, které se týká srpna. Český nárůst o 9,3 procenta v průmyslu byl tehdy pod průměrem EU, který dosáhl 13,5 procenta. Ceny se zvedaly ve všech členských zemích, nejvíce v Irsku o 54,8 procenta. Vyšší meziroční růst než Česko zaznamenaly i tři ze čtyř sousedních států, výjimkou bylo Slovensko se sedmiprocentním zdražením cen průmyslových výrobců.