Ekonomika poroste o 3,1 procenta, očekává nadále ministerstvo. Dluh má dosáhnout 44,8 procenta HDP

UDÁLOSTI: Česká ekonomika podle nové předpovědi ministerstva financí poroste letos o 3,1 procenta (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí v nové prognóze ponechalo odhad letošního růstu ekonomiky na 3,1 procenta. Pro rok 2022 odhaduje růst o 3,7 procenta – to je o tři desetiny více než v lednové prognóze. Očekává, že se v tom promítne především oživení soukromé spotřeby. Zároveň ale počítá ministerstvo s tím, že schodek rozpočtu dosáhne 8,8 procenta HDP. Chystá proto úsporná opatření.

Česká ekonomika loni klesla o 5,6 procenta, letos ale podle všech prognóz již poroste. Očekávání resortu financí patří k těm optimističtějším s předpokladem růstu o 3,1 procenta oproti 2,2 procenta, které v únoru očekávala Česká národní banka, nebo 2,6 procentům prognózovaných Českou bankovní asociací.

Více než tříprocentní růst očekávalo ministerstvo již v lednové prognóze a v dubnové zůstal předpoklad neměnný. „Předpokládáme, že postupující očkování obyvatel zlepší epidemickou situaci, což podpoří hospodářské oživení nejen v České republice, ale i v zahraničí,“ uvedl úřad v aktuálním dokumentu.

Nepředpokládá však, že by růst táhly domácnosti. „Minimálně další čtvrtletí bude pod vlivem restrikcí. Nemáme ještě stanovené datum otevření,“ podotkla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Resort počítá i s růstem nezaměstnanosti, stoupnout by podle něj mohla z loňských 2,6 procenta na 3,6 procenta. Odhad inflace v nové prognóze zvýšil z lednových 1,9 na 2,5 procenta. Úřad to dal do souvislosti s vyššími cenami ropy a potravin.

V roce 2022 by měla ekonomika růst ještě více – o 3,7 procenta, očekává ministerstvo financí. Nezaměstnanost sice ještě vzroste, ale už jen minimálně na 3,7 procenta. Projevit by se mělo ekonomické oživení, na druhé straně skončí vládní programy udržující vysokou zaměstnanost. Inflace zvolní, předpokládá resort. „V roce 2022 by při absenci podstatnějších proinflačních faktorů – s výjimkou oživení spotřeby domácností – mohla míra inflace zvolnit na 2,3 procenta,“ uvedl úřad. 

Odhady ministerstva financí slouží jako východisko pro Konvergenční program, který je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády. Dokument musí vláda projednat a odeslat do Bruselu každoročně do konce dubna.

Schodek bude 8,8 procenta a dluh 44,8 procenta HDP, očekává ministerstvo

Přestože ministerstvo očekává již letos návrat k ekonomickému růstu, zároveň předpokládá, že schodek rozpočtu dosáhne 8,8 procenta hrubého domácího produktu a v příštím roce 5,9 procenta. Loni činil schodek 6,2 procenta HDP. Celkový veřejný dluh by měl podle ministerstva stoupnout z loňských 38,1 procenta HDP na letošních 44,8 procenta a na 48,2 procenta v příštím roce.

Na další léta připravuje ministerstvo úsporná opatření, aby schodek veřejných financí i zadlužení poklesly. Konkrétně půjde podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) o komplexní revizi daňového systému, včetně úprav spotřebních daní, revize zdanění globálních společností a redukce daňových výjimek. Zároveň by se měly zmrazit platy úředníků, státních zaměstnanců a ústavních činitelů nebo snížit provozní výdaje ministerstev a státních úřadů o pět až deset procent.

„Jedná se o kombinaci úsporných opatření na příjmové i výdajové straně, díky kterým by zadlužení v roce 2024 dosáhlo hodnoty o zhruba dva procentní body nižší, tedy nikoliv 54,6 procenta HDP, ale 52,8 procenta HDP,“ uvedla Schillerová.