Majitel ostravských hutí má problémy s financováním. Britská vláda chystá záchranný program

Majitel ostravských hutí, firma Liberty Steel, má vážné finanční potíže. Britská vláda už podle tamních médií připravuje plán na nouzové znárodnění a záchranu společnosti. Ta je majitelem hutě Liberty Ostrava, ve které pracuje šest tisíc lidí. Podle ekonomů by pád Liberty Steel dopadl i na provoz v Ostravě.

Finanční ústav Greensill Capital, který měl půjčit skupině GFG Alliance Sandžíva Gupty peníze mimo jiné na koupi ostravské hutě, je v insolvenci. Tok peněz se tak zastavil. Britská vláda se bojí o tisíce pracovních míst a připravuje plán na převzetí skupiny.

„Dopad na ostravské hutě může být zcela zásadní, protože společnost Liberty Steel, která je vlastníkem ostravských hutí, je ve vážných ekonomických problémech a to znárodnění, které by nastalo, by nemohlo trvat navěky,“ řekl hlavní ekonom Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda.

Podle odborového předáka Liberty Ostrava Petra Slaniny se nálada mezi zaměstnanci podobá té, která panovala v době, kdy se huť před dvěma lety prodávala. Už tenkrát odboráři upozorňovali na problematické financování.

Skupina Liberty Steel získala ostravskou huť od jejího původního majitele firmy Arcelor Mittal. Celou transakci tehdy posuzovala Evropská komise. „Komise dokonce zpřísňovala nebo měnila podmínky, za kterých mohla Liberty nakoupit. A to, že byla schopna zaplatit 19 miliard za všechny ty podniky, naznačuje, že úplným začátečníkem není. Na druhé straně chápu obavy o budoucnost velkých podniků v Moravskoslezském kraji. Nová huť je jedna z mála, kde se ještě větev neláme,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Emisní povolenky jako rodinné stříbro

„My jsme upozorňovali už tehdy na banku Greensill, naštěstí se nám podařilo ubránit povolenky, které tady stále máme a které jsou snad rodinné stříbro, které může tu firmu zachránit,“ řekl odborový předák Slanina. Takzvané emisní povolenky mají hodnotu desítek milionů. Odboráři hutě věří, že o ně ostravská firma nepřijde. Financovat z nich chce částečně výstavbu hybridních pecí.

„Situace je bezpochyby náročná, nicméně já si nedovolím spekulovat na téma, jaký to může nebo nemůže mít dopad na huť v Ostravě,“ řekla mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

„Zásadní rozhodnutí může být otázkou několika dnů. Už v únoru skupina zastřešující Liberty Steel uvedla, že jestliže nedostane další prostředky od svého věřitele, který se ocitl v insolvenci, tak sama v insolvenci skončí,“ poznamenal ekonom Kovanda.

Odboráři zakládají evropskou radu

Odboráři jednotlivých podniků Liberty, které působí v různých zemích, zakládají v těchto dnech Evropskou radu zaměstnanců, ti britští na špatnou situaci upozorňovali už před několika týdny.

Navzdory problémům celé skupiny se teď ostravskému podniku daří ekonomicky dobře a zakázky má na několik měsíců dopředu. V červnu chce firma znát dodavatele hybridních pecí, který má vzejít z výběrového řízení.