Čtyři z pěti žádostí o odklad splátky u bank uspěly, říká Havlíček

Banky podle ministra průmyslu a obchodu a současně ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) vycházejí vstříc zhruba 80 procentům žádostí o odklad splátek úvěrů. Vyplynulo to ze společného jednání ministerstev financí, průmyslu a obchodu a České bankovní asociace. Nový plošný odklad splátek ministerstvo financí v tuto chvíli nechystá.

Úvěrové moratorium umožnilo dlužníkům z řad spotřebitelů, podnikatelů a firem odložit splácení úvěrů a hypoték sjednaných před 26. březnem loňského roku, a to do konce července, nebo do konce října. Bylo závazné pro všechny banky a nebankovní poskytovatele úvěrů, klienti jej mohli využít dobrovolně. O zákonný odklad bylo podle statistik České národní banky požádáno u 360 tisíc úvěrů.

Z aktuálního průzkumu mezi šesti největšími bankami na českém trhu za listopad a prosinec 2020 vyplývá, že zájem o další odklad splátek úvěrů zůstává na velmi nízkých úrovních. Od podnikatelů obdržely banky v tomto období několik málo stovek žádostí o odklad, od fyzických osob pak do jednotek tisíc.

Přes 80 procent těchto žádostí vyřídily banky kladně, zbývající pětina zpravidla má nedoplněné podklady. Naprostá většina klientů se podle průzkumu vrátila bez problémů ke splácení odložených úvěrů.

Přístup bank ohledně odkladů splátek je podle Havlíčka na základě čísel, která Česká bankovní asociace předložila, poměrně vstřícný. „Těší mě, že situace na bankovním trhu odpovídá tomu, na čem jsme se se zástupci bank na podzim domluvili,“ doplňuje šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Podle vlády nikdy nepůjde uspokojit všechny

Ministr podotýká, že nikdy nebudou uspokojeny zcela všechny firmy či živnostníci; podnikatele podle něj trápí, že každý, kdo má splátky posunuté, se objeví v úvěrovém registru. „Registr není, prosím pěkně, černá listina. Registr je pouze záznam toho, že se odehrál určitý akt. Neznamená to žádné stigma,“ řekl Havlíček.

Státní kasa další plošný odklad v tuto chvíli nechystá. Ministerstva se ale podle Havlíčka budou tématem dál zabývat. Plánovaná jsou pravidelná setkání se zástupci bank, ideálně jednou za 14 dní. Sbírat se budou i informace z trhu prostřednictvím podnikatelských svazů, hlavně Hospodářské komory. Půjde o požadavky, náměty, ale i případy, kde je podle podnikatelů největší problém, dodal.

„Nechali jsme si udělat určitý pohled na to, kteří podnikatelé by dnes nejvíce využívali prodloužení úvěrů. Je asi nepřekvapující, že to jsou firmy zejména z oblasti gastro a ubytovacích služeb, částečně maloobchodu,“ řekl dále Havlíček.