Německá vláda schválila kvóty pro ženy ve vedení větších firem

Německá vláda po letech debat schválila návrh, aby ve vedení větších firem, s jejichž akciemi se obchoduje na veřejných trzích, byla alespoň jedna žena. Opatření se netýká soukromých firem, které nemají akcie na burze. Takové podniky by si i nadále určovaly samy, kdo je povede a jaké bude složení jejich správní rady. Návrh teď posoudí parlament.

Zákon by se měl vztahovat na firmy s akciemi na burze, které mají více než tři členy představenstva. Mnohem větší správní rady budou muset mít rovněž alespoň jednu ženu, uvedla agentura Reuters.

Návrh se týká podniků, v nichž funguje takzvané paritní spolurozhodování, v jejich dozorčích radách tedy mají zaměstnanci i akcionáři stejný počet zástupců. Tento způsob spolurozhodování je zákonem daný pro většinu velkých podniků, které mají zpravidla víc než dva tisíce zaměstnanců, dodávají německá média. 

Podle vlády by se měla změna dotknout zhruba sedmdesáti podniků, z nichž přibližně třicet nyní v představenstvu žádnou ženu nemá.  

Pro podniky, v nichž drží většinový podíl stát, by měla být pravidla ještě přísnější. Nejméně jednu ženu by měly mít ve vedení ty firmy, které mají více než dvoučlenné představenstvo. Kromě toho by podniky musely v budoucnu zdůvodňovat, pokud by plánovaly obsazení představenstva, dvou nejvyšších vedoucích úrovní pod ním a dozorčí rady bez žen.

Změnu prosazovala SPD, CDU ji dlouho odmítala

Přijatého opatření se dlouho dožadovala německá sociální demokracie (SPD), která se řadí k politickým stranám levého středu. Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové takový krok odmítali, kancléřka ale dala opakovaně najevo frustraci z toho, že firmy jsou příliš pomalé v zavádění změn, které by usnadnily jmenovat do vedoucích funkcí ženy.

„Tento zákon je milníkem pro více žen ve vedoucích pozicích,“ reagovala na schválení návrhu ministryně pro rodinu, seniory, ženy a mládež Franziska Giffeyová z SPD. „Už mnoho let sledujeme, že dobrovolně se mnoho změn nedělá a že pokrok je velmi pomalý,“ dodala a řekla také, že kvalifikované ženy obohacují pracovní a hospodářské prostředí.

V Německu platí od roku 2016 i kvóty pro ženy v dozorčích radách velkých podniků, s jejichž akciemi se obchoduje na burze a v nichž funguje takzvané paritní spolurozhodování. Takové firmy musejí mít v dozorčích radách nejméně třicet procent žen.