Vzroste po letech existenční a životní minimum? Návrh sociální demokracie má v koalici šanci

Chudí lidé by mohli dostat přidáno (zdroj: ČT24)

Chudí lidé pobírající životní a existenční minimum by mohli v příštím roce dostat přidáno 13 procent. České televizi to řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Svůj návrh zdůvodňuje faktem, že obě minima stát nechává už téměř osm let zmrazená a inflace za tu dobu byla právě 13 procent. Hnutí ANO není proti, souhlas však podmiňuje revizí vyplácení dávek.

Renata Holubová žije v azylovém domě v Krupce. Na sebe a své tři děti pobírá měsíční životní minimum něco přes osm a půl tisíce. Stát jí navíc doplácí na bydlení dalších skoro pět tisíc. Vyjít s životním minimem je pro ni složité. „Třeba tenhle měsíc si nemůžeme dovolit vůbec nic. Protože zaplatím školu a koupím legitimace na autobus, protože škola pro malého je odsud daleko,“ říká Holubová.

Aktuálně pro samotného dospělého životní minimum činí 3410 korun, existenční pak dosahuje 2200 korun. Maláčovou navrhovaný růst by znamenal, že u jednotlivce se měsíční životní minimum navýší o 450 korun, to existenční pak o necelé tři stovky.

Životní minimum
Zdroj: ČT24

„Důležité pro mě je udělat inventuru dávek tak, abychom rozptýlili všechny obavy, že dávky nejsou využívány účelně, a s tím půjde také návrh na valorizaci minim,“ upřesňuje ministryně práce a sociálních věcí.

Když bude revize dávek, je Schillerová otevřená jednání

Ministryně chce návrh donést na jednání vlády začátkem prosince.  Zvýšení minima navrhovala už loni, a to zhruba o 11 procent, v koalici tenkrát ale neuspěla. Teď vypadá situace lépe.

„Pokud to bude spojeno s revizí sociálních dávek, zaznamenala jsem, že v prosinci by to mělo být připraveno, tak jsem připravená o tom velmi aktivně jednat,“ říká vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Zvýšení životního a existenčního minima o 13 procent by přišlo rozpočet na půl miliardy ročně.

Ovšem v návrhu státního rozpočtu na příští rok, který vláda předložila do sněmovny v září, se o růstu životního a existenčního minima nic nepíše. Plánované výdaje na dávky v hmotné nouzi naopak mají oproti letošku klesnout o miliardu korun. Zatímco letos stát plánuje vydat na dávky pro nejchudší šest a půl miliardy, v roce 2020 to má být pět a půl miliardy.

Dávky
Zdroj: ČT24

Podpora z opozice

Zvýšení obou minim podporuje i velká část opozice. „Dává smysl, aby se to pravidelně zvyšovalo o inflaci. To, že se to roky neděje, je podle mě ve společnosti, která stále bohatne, nepřípustné,“ míní 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

„Částečně by se to mohlo zvýšit, zhruba o polovinu. Ale znovu říkám, jsme v situaci, kdy trh práce nabízí dostatečné množství volných míst, aby ti, kdo chtějí pracovat, pracovat mohli,“ říká předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Česká vláda naposledy zvýšila životní a existenční minimum v roce 2012. Tehdejší kabinet Petra Nečase (ODS) prosadil růst měsíčního životního minima o necelé tři stovky, existenční minimum pak vzrostlo o 180 korun.