Zpřísnění investičních pobídek. Po perném létě přišel v žádostech útlum, říká šéf CzechInvestu

Byznys ČT24 o proměně investičních pobídek (zdroj: ČT24)

Vláda nedávno prosadila změny v systému investičních pobídek. Přednost mají mimo jiné dostat investice s vysokou přidanou hodnotou. Novela je účinná od září a v CzechInvestu to pocítili. Současný generální ředitel Patrik Reichl v pořadu Byznys ČT24 přiblížil, že v létě řešili spoustu žádostí o pobídky, teď ale vnímají útlum.

Novela zásadně změnila koncept lákání investic do České republiky, poznamenal šéf CzechInvestu. Dřív byl podle něj téměř nárokový přístup – když investor splnil podmínky, tak automaticky dostal pobídku. Nově bude všechny případy schvalovat vláda.

Novinky začaly platit v září a CzechInvest to pocítil na zájmu firem. „Měli jsme perné léto, byla spousta žádostí. Teď je útlum, investoři se seznamují s tím, co to pro ně znamená a na co mohou získat pobídku,“ nastínil Reichl.

Generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl
Zdroj: ČT24

Nejenže se aktuálně hlásí méně firem, ale CzechInvest také mění koncept své práce. Například v zahraničí se už zaměřuje na investice s vysokou přidanou hodnotou.

Firmami, které přichází za levnou pracovní silou, je už Česko saturované

Podle Reichla za nimi dříve chodili investoři sami nejen kvůli nastavení investičních pobídek, ale také kvůli tuzemskému prostředí – přicházeli za levnou pracovní silou, levnými výrobními náklady.

„Teď už vědí, jak je Česko v tomto ohledu saturované, a jdou sem za kvalifikovanou pracovní silou, za vysokoškolsky vzdělanými zaměstnanci, za infrastrukturou R&D (výzkum a vývoj), kterou jsme tady v předchozích letech vybudovali,“ uvedl.

Vloni firmy oborově nejvíc investovaly do zpracování plastů, kovodělného a kovozpracujícího průmyslu a výroby aut. Rozvrstvení oborů se bude podle Reichla s novým přístupem k investicím měnit.

„Například v sektoru výroby vozidel je obrovský trend elektromobilita, autonomní auta, takže sektor se trochu mění. Už to není jenom o výrobě auta jako dopravního prostředku, ale je to komplex všech možných výrobků od IT sektoru po umělou inteligenci. Máme už první strategické investice do České republiky, které se oboru věnují,“ přiblížil šéf CzechInvestu.