Firmě Johnson & Johnson přikázal soud zaplatit 188 miliard korun. Muži po jejím léku rostla prsa

Americká farmaceutická a kosmetická společnost Johnson & Johnson (J&J) má zaplatit osm miliard dolarů (bezmála 188 miliard korun) muži, který tvrdí, že nebyl varován, že používání jejího antipsychotického léku může způsobit růst prsou. O rozhodnutí soudu v americké Filadelfii informovala agentura Reuters. J&J se hodlá odvolat, rozsudek považuje za „hrubě nepřiměřený“, protože jiný soud už muži vyměřil odškodné jen ve výši 680 tisíc dolarů.

Případ nyní šestadvacetiletého Nicholase Murraye je pouze jedním z tisíců, které čekají na vyřízení u soudů ve státech Pennsylvánie, Kalifornie a Missouri. Podle právníků mladého muže upřednostnila firma J&J, respektive její dceřiná společnost Janssen, zisk před pacienty.

Společnost si je jistá, že rozhodnutí soudu zvrátí. O vysoké částce rozhodla porota. Také profesor práva z univerzity v Richmondu Carl Tobias podle agentury Reuters očekává, že výsledná suma bude po odvolání výrazně nižší a nynější soudní rozhodnutí je v první řadě varovným signálem směrem k firmě.

Problémy s opioidy i dětským pudrem

J&J byla u soudů v minulosti napadena též kvůli zdravotním problémům způsobeným vaginálními implantáty či dětskému pudru, který údajně obsahuje azbest. Společnost se navíc potýká s táhlou soudní bitvou ohledně své role v takzvané opioidové krizi.

Na konci srpna firma prohrála soud v Oklahomě a má zaplatit za svůj podíl na opioidové krizi v tomto státě pokutu 572 milionů dolarů. Podle soudu J&J a někteří další výrobci a distributoři přípravků na bolest nepravdivě informovali o návykových rizicích opioidů a zároveň nadhodnocovali jejich výhody. Na počátku října J&J souhlasil s mimosoudním vyrovnáním 20,4 milionu dolarů v obdobném sporu ve státu Ohio.

Co se týče vedlejších účinků antipsychotika Risperdal, Murray u soudu tvrdil, že mu prsa narostla poté, co mu psycholog v roce 2003 diagnostikoval poruchu autistického spektra a dotyčný lék mu předepsal mimo doporučené použití.

V roce 1993 americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil užívání Risperdalu při léčbě schizofrenie, o deset let později pro pacienty s bipolární poruchou. Lékaři jej nicméně mohou předepsat u jakýchkoli zdravotních potíží, pokud tak uznají za vhodné, napsala BBC.

V roce 2015 soud rozhodl, že firma má Murraymu zaplatit 1,75 milionu dolarů, protože nevarovala o rizicích léku. Odvolací soud loni tento rozsudek potvrdil, ale odškodné snížil na 680 tisíc dolarů.