Neckermann zatím zrušil jeden zájezd. O osudu dalších 650 vyjednává s hoteliéry

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachované britské kanceláře Thomas Cook, zatím musela zrušit jeden svůj naplánovaný zájezd. Do konce října jich má firma prodaných kolem 650, o jejich osudu rozhodnou jednání s nasmlouvanými hotely.

Tuzemská kancelář v pondělí nevyloučila, že bude rušit některé už prodané zájezdy. V takovém případě klienti obdrží zpět celou sumu, kterou zaplatili. Do konce října má firma prodáno zhruba 650 zájezdů. Zrušen byl zatím jeden z nich a jeden klient se musel vrátit domů dříve.

V případě dalších podle mluvčího CK Neckermann Jana Šrámka rozhodnou individuální jednání s jednotlivými hotely a dalšími nasmlouvanými provozovateli, která se uskuteční v následujících dnech. Zájezdy by tak firma neměla rušit plošně.

Britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, v pondělí vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Neckermann jako dceřiná firma britské společnosti byl následně nucen zastavit veškerý prodej jak vlastních zájezdů a pobytů, tak zájezdů a pobytů z koncernu skupiny a dalších tour operátorů.

Některé hotely, které má CK zajištěné pro své zájezdy, podle Šrámka požadují kvůli vzniklé situaci garance o platbách za služby a další věci. „Většina hoteliérů nás podporuje a chápou situaci, někteří však kvůli současné atmosféře žádají různé garance. Ty se nám zatím daří ve většině případů poskytovat,“ řekl Šrámek.

Firma také ujistila, že pro své klienty, kteří jsou nyní v zahraničí, zajistí bezpečný návrat do Česka. Mluvčí CK v této souvislosti upozornil, že nejde o nárazové návraty, turisté by se podle něj měli vracet podle plánovaných termínů jejich dovolené.

V pondělí firma uvedla, že je v cizině asi 1100 jejich klientů, část z nich se už vrátila podle plánů domů, další část pak naopak odcestovala na plánovanou dovolenou. Nyní je tak v zahraničí kolem 1050 turistů Neckermannu. Jejich počet by se měl s končící sezonou postupně snižovat.

Tvrdá rána pro Řecko i Bulharsko

Krach britské cestovní kanceláře Thomas Cook je pro Řecko největší ranou od finanční krize, napsal ve svém úterním vydání řecký list Naftemporiki. Turistický sektor by mohl podle odhadů místních turistických svazů přijít až o 500 milionů eur (zhruba 13 miliard korun). V Řecku má Thomas Cook nyní asi 50 tisíc klientů. Zhruba 22 tisíc z nich by mělo během nejbližších dnů odletět domů, oznámilo v pondělí řecké ministerstvo turistiky. Na ostrově Kréta, kde bylo v pondělí asi 20 tisíc klientů britské firmy, přirovnávají představitelé odvětví pád společnosti Thomas Cook k zemětřesení.

Kolaps této cestovní kanceláře představuje vážnou hrozbu i pro cestovní ruch v Bulharsku. Desítkám hotelů u Černého moře hrozí celkové ztráty v řádu desítek milionů dolarů, protože začala vyjednávání pro příští letní sezonu. Uvedla to v úterý ministryně cestovního ruchu Nikolina Angelkovová. Britská cestovní společnost posílá ročně do Bulharska 350 tisíc až 450 tisíc turistů. To je zhruba deset procent všech zahraničních turistů trávící dovolenou v rezortech u Černého moře, které jsou populární díky své relativně nízké ceně a široké škále aktivit.

Zástupci odvětví odhadují škody pro bulharský cestovní ruch kolem 100 milionů leva (1,3 miliardy Kč). Částka, kterou Thomas Cook dluží více než 50 hotelům na bulharském pobřeží, činí 36 milionů eur (931,4 milionů Kč). „Situace je mimořádně obtížná a ovlivní nejen letní sezonu, která nyní končí, ale také jistě rok 2020, protože jednání pro léto 2020 nyní probíhají,“ uvedla Angelkovová.

Události: Krach cestovní kanceláře Thomas Cook, den druhý (zdroj: ČT24)

Turci a Španělé se s britskými turisty nemazlí

Španělé odhadují ztráty spojené s nesplacenými účty britského touroperátora na 200 milionů eur (5,2 miliardy Kč), informovala agentura DPA. Někteří britští turisté si však stěžují, že byli v důsledku krachu cestovní kanceláře Thomas Cook vyhozeni z hotelu, kde právě pobývali. Kayleigh Robinsonová televizi Sky News například řekla, že její sestra, tchyně, neteře a synovci museli opustit hotel v Turecku, protože manažer hotelu neměl zaplaceno za zbytek jejich pobytu.

List Daily Mirror zase píše o rodině Hutchisonových ubytované v hotelu ve španělském městě Benidorm. Vedení hotelu prý mělo obavy, že Thomas Cook nezaplatí, a požadovalo proto po rodině přes 885 liber (zhruba 26 tisíc korun). Mladí manželé a jejich pětiletý syn museli hotel opustit a najít si jiné ubytování, protože neměli dost peněz na zaplacení požadované částky.

Podobný příběh zažily také tři rodiny ze Skotska, které vyrazily na týdenní pobyt do Španělska. Každá z nich za něj zaplatila 1500 liber (zhruba 44 tisíc korun).

„Vzbudili jsme se a viděli ve zprávách, že Thomas Cook zkrachoval. Šli jsme do hotelové recepce, abychom zjistili, co se děje. Vedoucí recepce nám řekla, že pokud do poledne nezaplatíme za každou rodinu 1000 eur (zhruba 26 tisíc), budeme z hotelu vystěhováni,“ uvedl podle listu Daily Mirror člen jedné z rodin. „I kdybychom chtěli zaplatit, neměli jsme na to peníze. Byli jsme ponecháni na ulici,“ dodal.

Přeprava Britů z dovolených do vlasti (zdroj: ČT24)

V pondělí se letecky vrátilo do vlasti téměř 15 tisíc Britů

Británie v pondělí díky mimořádným leteckým spojům dopravila zpět do vlasti přes 14 700 klientů zkrachovalé cestovní kanceláře Thomas Cook. Oznámil to britský úřad pro civilní letectví (CAA). Dalších zhruba 135 300 klientů by se mělo do Británie vrátit během 13 dnů.

„Britský úřad pro civilní letectví 23. září 2019 zahájil největší repatriaci v dobách míru, aby dopravil více než 150 tisí lidí zpět do Británie,“ uvedl úřad. „V pondělí se uskutečnilo 64 letů k přepravě více než 14 700 cestujících. To znamená, že CAA repatrioval přes 95 procent z těch, kteří se měli v pondělí vrátit,“ dodal.