České dráhy loni zvýšily zisk o 200 milionů na 1,2 miliardy korun

České dráhy loni hospodařily se ziskem téměř 1,2 miliardy korun, o více než 200 milionů korun vyšším než v roce 2017. K výsledku skupiny přispěla především nákladní doprava, která vykázala zisk 663 milionů korun. Osobní přeprava naopak skončila ve ztrátě 230 milionů korun. Státní dopravce loni přepravil 179 milionů cestujících, nejvíce za deset let. Zisk za loňský rok vykázali i konkurenční dopravci RegioJet a Leo Express.

Přes zvýšení počtu cestujících podnik nedostal osobní dopravu do kladných čísel. Mezi hlavní důvody podle firmy patří nedostatečné financování regionální dopravy v některých krajích, rostoucí výdaje za elektřinu a zvýšené náklady na náhradní autobusy kvůli častým výlukám.

„Ceny za autobusy strmě rostou, a i když nám větší část správa železnic kompenzuje, loni nám 144 milionů korun spadlo jako náklad do hospodaření osobní dopravy,“ uvedl člen představenstva společnosti Radek Dvořák. Zvyšování nákladů na elektřinu navíc bude podle společnosti pokračovat, letos by se měly zvýšit zhruba o 540 milionů korun. Výnosy v osobní dopravě se loni zvýšily o 1,4 miliardy na 23,5 miliardy korun.

Stejně jako v předešlých letech vykázala největší zisk nákladní doprava reprezentovaná dceřinou společností ČD Cargo. Loni přepravila 68,4 milionu tun zboží, meziročně o 2,3 milionu tun více. Tržby nákladního přepravce se zvýšily o 636 milionů na 11,8 miliardy korun. S výjimkou černého uhlí a koksu rostly přepravy u všech komodit.

Skupina loni snížila své hrubé zadlužení o 3,5 miliardy korun na 31,4 miliardy korun. Letos budou dráhy splácet 300 milionů eur (cca 7,7 miliardy korun). Podnik je chce refinancovat vydáním nových dluhopisů.

Ziskové hospodaření chtějí dráhy využít na investice do vozového parku a zvyšování konkurenceschopnosti. „V příštích pěti letech chceme investovat do vozidel zhruba 40 miliard korun, což odpovídá požadavkům objednatelů,“ uvedl Dvořák. Loni největší investice šly například do rekonstrukce 12 souprav pendolino či nasazení osobních vlaků do regionální dopravy na Plzeňsku. Dráhy také podepsaly smlouvu na nákup 50 dálkových vozů, pořídily i nové lokomotivy pro nákladní přepravu.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo. Do skupiny patří i Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Skupina zaměstnává přes 23 tisíc lidí.

Ziskoví jsou i další dopravci

Tržby železničního dopravce RegioJet loni mírně rostly na 1,1 miliardy korun, zisk před zdaněním činil 102 milionů korun. Tržby a počet cestujících, který loni dosáhl 9,7 milionu, RegioJetu rostou každoročně. Důvodem je otvírání nových linek a přidávání nových spojů a celkově rostoucí obliba železniční dopravy v Česku.

„Železniční doprava je vysoce perspektivním oborem našeho podnikání. Naše nedotované vlaky jsou ziskové na všech linkách a v pozitivním trendu dalšího růstu a příznivých ekonomických výsledků pokračujeme také v prvním čtvrtletí letošního roku,“ uvedl majitel společnosti Radim Jančura.

Jeho vlaky jezdí na lince z Prahy na Ostravsko a přes severní Slovensko dál na východ, dále z Prahy přes Brno do Vídně a Bratislavy a na Slovensku také jezdí v závazku veřejné služby z Bratislavy do Komárna. V souvislosti s rozšiřováním nabídky vlakových spojů redukoval některé autobusové spoje.

Dopravce chce letos pokračovat v rozšiřování vozového parku pomocí nových i modernizovaných vagonů, nakoupí také nové lokomotivy od Bombardieru. „Máme připravené další nákupy a rekonstrukce vozů v hodnotě přes miliardu korun, které bychom rádi začali uskutečňovat během následujících dvou až tří let. Chceme pokračovat ve zvyšování počtu nabízených sedaček, abychom zajistili dostatek míst pro zvyšující se počet pasažérů,“ uvedl Ondrůj.

V kladných číslech by za loňský rok měl zůstat také Leo Express. Podle předběžných výsledků bude dopravce vykazovat zisk v jednotkách milionů korun a nárůst tržeb o 45 procent v České republice a o 130 procent za celou skupinu.