Centrální investice váznou. Ve srovnání s loňským zářím se investovalo o 10 miliard méně

Události: Centrální investice váznou (zdroj: ČT24)

Státu se nedaří připravovat a rozbíhat velké dopravní stavby. Právě malé investice státu stojí spolu s nízkým čerpáním evropských dotací za zhoršením přebytku státního rozpočtu oproti loňskému roku. Letos skončil na konci září v přebytku 17,4 miliardy korun, před rokem to bylo téměř pětkrát více.

Ve srovnání s loňským zářím jsou centrální investice nižší o 10 miliard korun. Podle opozičních politiků za to může neschopnost vlády plánovat.

„My jsme sice velmi schopný národ, ale když nám vládnou nemehla, neinvestuje se,“ glosoval situaci předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Už loňská výše investic byla velmi podprůměrná a byla pod úrovní toho, co stát dokázal investovat v době ekonomické krize, kdy se nedařilo,“ doplnil ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Nízké investice si uvědomují i vládní strany

To, že se státu nedaří investovat, připouští i vládní strany. V září loňského roku dosáhly investice 51 miliard, letos je to o 10 miliard méně.

„Negativum, které vidím, je, že špatně čerpáme evropské dotace a neinvestujeme. Investujeme málo,“ uvedl ekonomický expert KDU-ČSL Jaroslav Klaška. 

Investice v září
Zdroj: ČT24

Podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) kapitálové a investiční výdaje stoupají, ale pořád ne dost. „Zdá se, že ke konci roku nastává jak honička s čerpáním fondů, tak s kapitálovými výdaji,“ dodal Pilný. 

To potvrzuje i ekonomický expert ČSSD Václav Votava. „Ve třetím čtvrtletí k určitému oživení výdajů na investice došlo. Za třetí čtvrtletí je to více než za první pololetí,“ konstatoval Votava.

Naopak příjmy státního rozpočtu si vláda pochvaluje. Podle členů koalice zafungovala třeba elektronická evidence tržeb. Ta už měla podle ministerstva financí přinést skoro 3 miliardy a podle Pilného by to mohlo být ještě víc. „Přínos bude daleko větší, protože ještě nemáme k dispozici daňová přiznání za rok 2017,“ upozornil Pilný. 

Ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš ovšem upozornil na nadhodnocování dopadu EET. „Nepochybně mírně pomohla kontrolní hlášení. EET bych nepřeceňoval, protože se mluví o tom, že po volbách by měla být zredukována,“ připomněl Dolejš.

Ministerstvo financí odhaduje, že za celý letošní rok bude stát hospodařit se schodkem 20 miliard korun. Původně se počítalo s šedesátimiliardovým deficitem.