Prodej nových aut v Evropě chytil druhý dech a opět rostl

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii, který v červenci zaznamenal první meziroční pokles za téměř tři roky, zamířil v srpnu opět vzhůru. Vyplývá to ze čtvrtečních údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Prodej se v červenci meziročně snížil o 1,4 procenta na 1,124 milionu vozů. Ukončil tak období nepřetržitého růstu, které trvalo 34 měsíců. V srpnu se ale odbyt k růstu vrátil a meziročně stoupl o deset procent na 819 126 vozů. Od ledna do srpna se prodej nových osobních automobilů v EU meziročně zvýšil o více než osm procent na téměř 9,8 milionu vozů. Růst v prvních osmi měsících roku vykázaly všechny velké trhy.

Trh v České republice od ledna do srpna vzrostl meziročně o 13 procent, tedy rychleji než EU.

Mladoboleslavská Škoda Auto od ledna do srpna zvýšila prodej v EU o 6,5 procenta na téměř 421 tisíc vozů. V samotném srpnu její odbyt na unijním trhu meziročně stoupl o zhruba čtyři procenta na téměř 40 tisíc vozů po desetiprocentním propadu v předchozím měsíci.

„Z hlediska podílů jednotlivých značek osobních vozů je na trhu EU patrné trvalé oslabování pozice VW Group (meziroční pokles o více než jedno procento), která však v absolutních číslech zůstává dominantním hráčem na tomto trhu s podílem 23,9 procenta. Velmi dobře si v prodeji osobních vozů vede Škoda; v rámci EU je v tomto roce devátou nejprodávanější značkou,“ uvedl Petr Kymlička z auditorské a poradenské sítě BDO.

Čínský trh vzhůru, ruský dolů

Nedávno pak přišla zpráva o tom, že v Číně prodej motorových vozidel pokračoval v srpnu ve vysokém růstu. V meziročním srovnání se zvýšil o 24,2 procenta, což byl nejvyšší růst od ledna 2013. Celkem se v srpnu prodalo 2,1 milionu vozů, uvedl čínský svaz výrobců automobilů (CAAM). Prodej se zvyšuje kvůli očekávanému ukončení daňových výhod při nákupu vozu s malým objemem motoru.

Čína má největší automobilový trh na světě. V červenci se tam prodej aut zvýšil o 23 procent a v červnu o 14,6 procenta.

Opačnou situaci prožívají v Rusku. Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů se zde v srpnu meziročně propadl o 18 procent na 113 749 vozů. Tempo jeho poklesu tak mírně zrychlilo z červencových 16,6 procenta. Vyplývá to z údajů podnikatelského sdružení AEB. Česká automobilka Škoda Auto nicméně srpnový prodej na ruském trhu zvýšila o šest procent na 4570 vozů.

Ruský automobilový trh těžce zasáhla hospodářská recese, za kterou stojí nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. V celém loňském roce se prodej aut v Rusku propadl o 36 procent na 1,6 milionu vozů.

Vydáno pod