Bisnode: Firmy z daňových rájů jsou rizikovější, hrozí jim častěji bankrot

České firmy, jejichž vlastník má sídlo v daňovém ráji, jsou v průměru o 30 procent rizikovější než ostatní. Téměř čtvrtině z nich může hrozit bankrot. Vykazují totiž horší platební morálku, jsou více ekonomicky nestabilní, méně ziskové a mají tendenci se zadlužovat cizím kapitálem. Častěji než běžné firmy mají registrované sídlo v Praze a na virtuální adrese. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

„Firmy s majitelem z daňového ráje jsou jednoznačně rizikovější a ekonomicky méně stabilní než běžné české firmy,“ řekl novinářům analytik Bisnode Michal Řičař. Jako rizikovější (stupeň C) je podle příslušného modelu Bisnode hodnocena čtvrtina firem, tedy přes 1400 subjektů, jež jsou formálně kontrolovány z daňového ráje.

Nejrizikovější jsou firmy, které mají vlastníka se sídlem na ostrově Man, Seychelách, Bahamách, v Gibraltaru, Panamě či na Britských Panenských ostrovech.

Větší rizikovost a nestabilitu subjektů, jejichž matka má sídlo v daňovém ráji, dokládá pohled na způsob jejich hospodaření. „Tyto firmy jsou méně ziskové a mají se tendenci více zadlužovat cizím kapitálem, což přináší do jejich podnikání značně zvýšené riziko. Celková aktiva jsou k našemu překvapení velmi vysoká. Jde tedy o firmy, které disponují poměrně velkým majetkem, ovšem velmi často také extrémně záporným vlastním kapitálem, nebo naopak velmi vysokým,“ uvedl Řičař.

Je tak podle něj pochopitelné, že tam, kde je velký majetek a záporný vlastní kapitál, musí být vysoký objem celkových dluhů, což těmto firmám extrémně zvyšuje ekonomické riziko a nestabilitu. Analyzované společnosti také často dosahují velmi vysokých tržeb, mají tudíž značný tržní podíl. To je poměrně překvapivé zjištění vzhledem k tomu, jak nevhodně ekonomicky hospodaří, dodal Řičař.

Platební morálka firem z daňového ráje je horší

Platební morálka firem s vlastníkem z daňového ráje je ve srovnání s běžnými podniky horší. Analyzované firmy v posledních 12 měsících platí více po splatnosti než zbytek podnikatelské základny. „To je důsledkem jejich způsobu financování. Jsou více zadlužené, a tak využívají další formy financování, tentokrát na úkor dodavatelů, a tím sebe i je vystavují vyššímu riziku,“ upozornil.

Jedna z mnoha pláží na Bahamách
Zdroj: ČT24/Vladimír Klimsa

Vlastníci firem se sídlem v daňovém ráji měli podle analýzy v posledních pěti letech proti běžným firmám častěji propojení na subjekt, který je v insolvenci. „To je velmi důležité zjištění, neboť poukazuje na to, jakým způsobem sledované firmy fungují, nebo jaký typ podnikatelů za nimi stojí, uzavřel Řičař.

Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál a vytvořit z příslušné země významné finanční centrum. Stát podle analytiků přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody ale způsobuje možnost praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti.

V letošním 1. čtvrtletí počet společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, činil 13 346. Majitelé z destinací, které jsou považované za daňový ráj, kontrolovali tři procenta českých firem. Do jejich základního kapitálu investovali přes 403 miliard korun.

Vydáno pod