Thajsko chce vytvořit rýžový kartel à la OPEC

Bangkok - Thajsko chce společně s dalšími státy jihovýchodní Asie vytvořit rýžový kartel. Inspirovat se hodlá v kartelu zemí vyvážejících ropu (OPEC). Oznámila to dnes země, která je největším vývozcem rýže na světě. Reaguje tak na prudké zvyšování cen komodity, která je pro většinu obyvatel planety základní potravinou.

Kartel by měl svým členům umožnit především větší kontrolu nad cenami rýže na světových trzích. Thajský ministr obchodu o něm plánuje jednat s Laosem, Kambodžou a Vietnamem. „Ačkoli jsme potravinářským centrem světa, máme malý vliv na ceny,“ řekl mluvčí thajské vlády. „Dovážíme drahou ropu, ale rýži prodáváme velmi levně. To vůči nám není poctivé a poškozuje to naši obchodní bilanci,“ dodal. Cena thajské rýže přitom od začátku roku vzrostla na trojnásobek a nedávno překonala hranici jednoho tisíce dolarů za tunu.

Kvůli vysokým cenám už i obchodní řetězce ve Spojených státech zavedly kvóty na nákup rýže. Chtějí tak předejít spekulacím a nákupu zásob ze strany restauratérů a malých podnikatelů.

Oslovené státy se k myšlence vzniku kartelu staví kladně. Kambodžská vláda dokonce prohlásila, že vznik kartelu je vzhledem k současné situaci na trhu s potravinami nutností. Laoská vláda se nechala slyšet, že nabídku na vytvoření kartelu pozorně zváží. Naopak odmítavě se k thajské iniciativě staví Filipíny, které jsou největším dovozcem rýže na světě. Podle předsedy filipínské senátní komise pro zemědělství Edgarda Angary by byl vznik rýžového kartelu činem proti lidskosti.