PPF Group si brousí zuby na Zentivu

Praha - Dceřiná společnost skupiny PPF, firma Anthiarose Limited, chce učinit nabídku na převzetí české farmaceutické jedničky Zentivy. Za jednu akcii nabídne všem jejím akcionářům 950 korun. PPF plánuje získání takového podílu, díky kterému by mohla ovlivňovat strategii i operativní řízení Zentivy.

Podle odborníků se nabídka PPF ze strany akcionářů s velkou odezvou nesetká. Cena akcií Firmy se totiž v uplynulých měsících již několikrát dostala přibližně na hodnotu, kterou je PPF za cené papíry zaplatit. Dnes se uzavřely obchodování na 932,50 Kč. Pokud by se investoři rozhodli prodat, pak by tak podle analytik Milana Vaníčka ze společnosti Atlantik FT učinili už v uplynulých měsících.     

„Očekávám střední zájem s tím, že se začnou objevovat spekulace nad tím, co by mohlo po takovéto nabídce a případném ovládnutí většího podílu objevit, tedy případná spekulace na možný potenciál například při dalším předprodeji,“ dodal.     

V souladu s českými zákony bude návrh převzetí předložen České národní bance. Nabídka firma skutečně podá jen v případě, že návrh projde procesem přezkoumání ze strany ČNB.     

Generali PPF Holding již nyní drží v Zentivě přes 19 procent akcií. Největším akcionářem výrobce léčiv je nyní s téměř čtvrtinovým podílem farmaceutická skupina Sanofi-Aventis. 7,6 procenta drží Fervent Holdings ze skupiny J&T a management Zentivy a její zaměstnanci drží dohromady šestiprocentní podíl. Zbývajících 42,4 procenta patří drobným institucionálním a soukromým investorům.