Vondruška chce pomoci cestovnímu ruchu také snížením DPH

Praha – Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška chce snížit daň z přidané hodnoty pro služby cestovního ruchu. Poslance se dnes na semináři ve sněmovně snažil přesvědčit také o nutnosti dalších úprav zákonů, které mají pomoci oboru postiženému krizí. Změny by mohly nastat například také v průvodcovské činnosti, vízové politice nebo v platbách obytných přívěsů a karavanů za dálniční známky.

Předseda sněmovního výboru pro veřejnou správu Tom Zajíček poukázal na to, že služby v cestovním ruchu spadají do různých sazeb, což způsobuje problémy. „To je určitá komplikace, kterou by toto vyřešilo,“ řekl Zajíček. Zatímco podle současného zákona spadají například ubytovací služby do devítiprocentní sazby, v restauracích už musí zákazník platit devatenáctiprocentní sazbu.

Vondruška spolu s podnikatelskými svazy a asociacemi plánuje přesun průvodcovské činnosti mezi vázané živnosti a vyjmutí obytných přívěsů a karavanů nad 3,5 tuny z povinnosti platit krátkodobé dálniční známky. Další priority, které hodlá ve sněmovně prosadit, se týkají například neoprávněného podnikání nebo zřízení podvýboru sněmovny pro cestovní ruch. Každou z nich bude poslancům prezentovat jeden ze zástupců jednotlivých oborů cestovního ruchu.

Vondruška již dříve podpořil například také návrh na změnu zákona o cestovním ruchu, podle které by měli členové vedení zkrachovalých „cestovek“ zákaz pracovat v cestovním ruchu. Jde o reakci na krach Tomi Tour, jejíž tváří byl podnikatel Václav Fischer.

Zatímco některé změny jsou ještě ve formě nápadů na MMR, jiné už se realizují. Sněmovna například v prvním čtení podpořila přesun restauračních a dalších služeb do nižší sazby DPH, úpravu už ale možná před předčasnými volbami nestihne schválit.