Důchodová reforma podle ČSSD: evoluce spíš než revoluce

Praha – Sociální demokracie bude usilovat o zachování průběžného důchodového systému, který v Česku funguje dnes. Odmítá tak reformu spoléhající na takzvaný opt-out, tedy vyvedení části penzijního spoření do soukromých účtů, který prosazují pravicové strany. Řekl to dnes předseda ČSSD Jiří Paroubek. Zajistit fungování systému, který se už v loňském roce dostal do třicetimiliardového schodku, chce ČSSD do budoucna například podporou ekonomického růstu nebo podporou rodin s dětmi.

„Nejlepší důchodovou reformou je aktivní politika podpory rodin s dětmi, propopulační opatření, využití pozitivní ekonomické migrace, podpora ekonomického růstu a současně potírání nezaměstnanosti. Takto v komplexu můžeme hovořit o opatřeních vedoucích ke stabilizaci důchodových účtů,“ řekl Paroubek na konferenci k situaci českého penzijního systému.

Opt-out by podle ČSSD zvýšil případná rizika pro stabilitu důchodového systému, mohl by být nabourán spekulacemi. Navíc by odpadla dosavadní výhoda neziskového systému důchodového spoření.

Změna systému bude drahá

Největší výhrada sociální demokracie ale je, že přechod na nový důchodový systém by se státu prodražil. Pokud by se podle Paroubka vyvedla byť jen čtyři procenta ze státního systému do soukromých fondů, vyžádalo by si to ročně až 50 miliard korun dodatečných nákladů na důchodový systém. „Státní dluh by se reformou provedenou podle pravice zvedl na dvojnásobek, a to v poměrně krátké době,“ zdůraznil Paroubek.

Sociální demokraté tak podporují pozvolnou změnu dnešního systému, kterou sami nazývají evoluční. I v jejich verzi reformy je opt-out obsažen, měl by se ale týkat jen malé procentuální částky z povinného spoření a měl by být na bázi dobrovolnosti, nikoli povinný.

Jiří Rusnok, prezident Asociace penzijních fondů:

„Náš důchodový systém je dnes velmi nepřátelský vůči rodině. Žena, která vychovává děti, má zkrácenou pracovní kariéru, má tudíž zkrácenou i kariéru odvodů do důchodového systému a její důchod v konečném důsledku bude nižší. Vlastně tak inkasuje penaltu za to, že přispěla k reprodukci obyvatelstva, na jejímž základě stojí fungování průběžně financovaného důchodového systému.“

Kritiku dnes od ČSSD sklidila také expertní skupina pod vedením Vladimíra Bezděka, která by měla pro příští vládu připravit návrhy, jak proměnit důchodový systém v Česku. Podle Paroubka v této skupině pracuje řada členů navázaných na soukromé penzijní fondy. Je tak pravděpodobné, že tzv. Bezděkova komise doporučí vládě vzešlé z letošních sněmovních voleb právě opt-out.

Bez reformy to nepůjde

Opt-out jako hlavní součást důchodové reformy dlouhodobě prosazují ODS a TOP 09. „Mají-li být penze důstojné, pak je nezbytné tento průběžný systém doplnit větší individuální spoluúčastí během celého ekonomicky aktivního života,“ zdůraznil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Bez radikální reformy se podle něj státu nepodaří zbavit rostoucích schodků. „Bohužel bez ohledu na to, jestli budeme mít krizi, nebo hospodářský růst, deficit na důchodovém účtu se vzhledem k demografické křivce bude stále rozšiřovat, nůžky mezi příjmy a výdaji průběžného systému se budou otvírat,“ dodal Kalousek.

Na příliš mnoho rezerv už současný systém nemůže spoléhat ani podle odborníků. Jednou z hlavních překážek financování důchodů je podle ekonoma Pavla Kohouta míra zdanění příjmů, která už dnes v Česku vzhledem k vysokému sociálnímu pojištění patří k nejvyšším v Evropě. „Čím více by se zvyšovaly odvody do penzijního systému, tím by to byla větší pobídka pro zaměstnavatele, aby propouštěli,“ vysvětluje Kohout. Politika zaměstnanosti a snaha udržet důchodový systém zvyšováním odvodů občanů jsou tak dva protichůdné cíle.

Podle prezidenta Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka Česko nemůže spoléhat ani na umělé zvyšování porodnosti. „Všichni seriózní demografové vám řeknou, že dlouhodobě nelze propopulačními opatřeními zásadně modifikovat populační chování obyvatelstva,“ zdůrazňuje.

Populační změny v Česku nemůže vyřešit ani v posledních letech tolik zmiňovaná mezinárodní migrace a narůstající příliv lidí z chudších zemí. Pokud by totiž v Česku měla zůstat stejná věková struktura obyvatel jako dnes, musely by každoročně přicházet řádově statisíce cizinců. „To je naprosto nereálné, naopak by to způsobilo celou řadu dalších problémů,“ potvrdil Rusnok. Česká společnost tak bude v příštích letech nezadržitelně stárnout a důchodců bude přibývat. Naopak lidí v produktivním věku, kteří by jejich důchody platili, bude poměrně méně.

Jiří Rusnok
Zdroj: ČT24