Schäuble očekává zrychlení německého růstu

Kiel (Německo) – Německý ministr financí Wolfgang Schäuble oznámil, že ekonomika státu letos vzroste až o dvě procenta. Dosud přitom spolková vláda předpokládala, že Němce letos nečeká více než 1,5procentní růst, ačkoli někteří analytici předpovídali i tři procentra. Pro další roky však Schäuble není tak optimistický, německá ekonomika by nadále mohla růst zhruba o procento ročně.

Růst německé ekonomiky podle odhadů ve druhém čtvrtletí výrazně zrychlil. „Možná se k dvouprocentnímu růstu přiblížíme víc, než jsme se odvážili odhadovat ještě před pár týdny,“ podotkl ministr Schäuble.

V příštích letech hospodářský růst podle ministra ale jenom stěží přesáhne 1,5 procenta. Na vině je prý částečně demografický vývoj. Někteří politici a výzkumné ústavy se rovněž obávají, že hospodářskému růstu by mohla uškodit úsporná opatření, která zavádějí evropské vlády. Ty se snaží odvrátit riziko šíření dluhové krize z Řecka.

Schäuble se chce pokusit co nejvýrazněji snížit schodek veřejných financí, jehož výše je podle něj jednou z hlavních příčin krize. Také kancléřka Angela Merkelová oznámila, že se na schůzce G20 v Torontu příští týden bude snažit prosadit rychlé ukončení programů na podporu fiskální politiky. Propagovat chce prý naopak rozpočtovou konsolidaci. „Evropští účastníci jsou toho názoru, že je třeba to udělat rychle, aby se do budoucna zabránilo dalším takovým krizím,“ uvedla kancléřka.