ČR polapila k dohodě první dva daňové ráje

Praha - Česká republika se dohodla na prvních dvou paktech o výměně informací s tzv. daňovými ráji, a to s ostrovy Guernsey a Man. Smlouvy předloží ministerstvo financí v nejbližších dnech na jednání vlády. Rozjednány jsou podle resortu v současnosti další tři dohody. Na základě těchto smluv bude moci ČR získat informace potřebné pro správu daní, tedy zejména možnost prověřit, zda příjem nebo majetek Čechů nebo tuzemských firem byl řádně zdaněn.

Obě dohody čeká standardní legislativní proces. Smlouvy vycházejí z nových standardů OECD pro výměnu informací a jsou výsledkem tlaku mezinárodního společenství na daňové ráje. „Jedná se o významný nástroj v boji proti daňovým únikům s pozitivním dopadem na veřejné rozpočty. Proto je v zájmu České republiky uzavřít co nejvíce podobných dohod, v tuto chvíli se nachází v různé fázi vyjednávání další tři smlouvy, z toho jedna těsně před uzavřením,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Ostrov Guernsey se nalézá v Lamanšském průlivu mezi pobřežím Francie a Británie a spolu s několika dalšími menšími ostrovy, představuje britskou korunní dependanci. Guernsey má vlastní měnu, zákony a parlament s rozsáhlou autonomií. Man je britské korunní závislé území rozkládající se na stejnojmenném ostrově, jenž leží v Irském moři mezi Anglií, Skotskem, Irskem a Walesem. Ostrov Man je samosprávné závislé území britské koruny.

Daňové ráje (zdroj: ČT24)

Na dohled je dohoda s Bermudskými ostrovy

Vyjádření Bermud:

„Dojednaný text obecně odpovídá modelu OECD pro TIEA, a umožní úplnou výměnu informací o trestních a občanskoprávních daňových záležitostech mezi oběma zeměmi.“

Bermudy a Česká republika jednání o výměně daňových informací dokončují, jak dnes oznámila bermudská předsedkyně vlády a ministryně financí Paula Coxová. Tento týden se setkaly jednací týmy obou stran. Znění bilaterální smlouvy o výměně informací v daňových záležitostech (TIEA) má být nyní schváleno příslušnými ministry financí České republiky a Bermud. Následně bude dohoda v průběhu tohoto roku podepsána.

Ve finální fázi jsou jednání s Bermudskými a Panenskými ostrovy a ostrovem Jersey. Ve hře jsou ale třeba také Seychely nebo Kajmanské ostrovy. „Větší vlna se dá očekávat v průběhu letošního roku, možná na podzim, nicméně třeba v případě velmi známé destinace, jako jsou Bermudské ostrovy, stojíme těsně před dokončovacím jednáním,“ říká generální ředitel České daňové správy Jan Knížek.

Dohoda s největšími daňovými ráji je však v nedohlednu. Třeba s Rakouskem nebo Lichtenštejnskem se na výměně některých informací zatím nedokázaly dohodnout ani ty nejmocnější státy. „Ochotna daňových rájů přes doporučení OECD jednat se zemí velikosti ČR je samozřejmě daná jejím ekonomickým potenciálem, z tohoto podhledu se daňové ráje budou chlubit pokročilým jednáním s jinými velkými zeměmi, jako je Velká Británie, Francie nebo Německo. Ty na tom nepochybně budou, i když budeme mít stejnou startovací pozici, lépe,“ doplňuje Knížek.

V roce 2009 se v daňových rájích zaregistrovalo přes dva tisíce českých firem, a jejich počet se tak za jeden rok vyhoupl na víc než 11 tisíc firem. To představuje 3,5 procenta ze všech společností v Česku.