EU kvůli chybám stopla dotace do Česka

Praha – Evropská komise zastavila kvůli údajným nedostatkům proplácení projektů z operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), ze kterého mají čeští podnikatelé do roku 2013 vyčerpat až 90 miliard korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu s rozhodnutím komise nesouhlasí a připravuje odpověď na její výtky ohledně fungování OPPI. Podle názoru ministerstva jde hlavně o drobná formální pochybení.

„EK je znepokojena určitými finančními okolnostmi v programu OPPI, z něhož se financují projekty. Proto byly platby dočasně zastaveny. Komise doufá, že tato záležitost bude vyřešena v nadcházejících měsících,“ uvedla Marie-Pierre Jouglainová z tiskového oddělení evropského komisaře pro regionální politiku.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v polovině března obdrželo dopis, ve kterém mu Evropská komise vytýká například nedostatky v řízení a kontrolním systému OPPI, netransparentní hodnocení projektů či pochybení v zavádění technické pomoci projektů. Potvrdil to mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku Martin Stašek.

Jiří Sochor:

„Opatření Evropské komise se nijak nedotkne konečných příjemců. Týká se jenom čerpání z Evropské unie do státního rozpočtu. A nedotkne se ani toho, zda se peníze podaří OPPI vyčerpat. To se určitě podaří. Už je vyčerpáno přes 18 miliard, což je přesně v rámci plánu.“

Ministerští úředníci přiznávají, že některé formální chyby mohly vzniknout, protože se snažili čerpání dotací urychlit. Například, když jedna z firem zapomněla zveřejnit výběrové řízení na Evropou předepsaném webu. „My bychom museli tomuto výrobnímu podniku odebrat dotaci, což by ho ohrozilo, znamenalo by to, že by se v regionu, kde už byla tak vysoká nezaměstnanost, ta nezaměstnanost mohla ještě zvýšit,“ tvrdí mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Jiří Sochor.

MPO: Komise má staré informace, za chyby může Fischerova vláda

Podle ministerstva se evropští úředníci navíc zaštitují auditem z října loňského roku, který zkoumal předchozí období, kdy vládl úřednický kabinet Jana Fischera. Ministerstvo poukázalo taky na to, že komisi trvalo půl roku, než ministerstvo kontaktovala, a rovnou přistoupila k zastavení plateb.

V rámci OPPI Česká republika poskytuje finanční podporu hlavně malým a středním firmám, většinu peněz dostávají z Evropské unie, asi 15 procent jde ze státního rozpočtu. Řídícím orgánem operačního programu je právě ministerstvo průmyslu a obchodu, dotace zprostředkuje CzechInvest.

Z Bruselu údajně rovněž neoficiálně zaznělo, že OPPI přes určité potíže patří spíše k těm lépe řízeným programům českých ministerstev. Ostřejší kritika se z Bruselu i z Česka snáší třeba na dotační tituly řízené ministerstvem školství.