Je libo pojištění? Vyberte si

Praha – Ať už se lidé bojí o svůj byt, či dům, auto, zdraví, či dokonce život, vždy mají společnou cestu – zamíří do pojišťovny. Vyznat se v dnešní nepřeberné nabídce pojistných produktů ale není jen tak. Mezi jednotlivými druhy pojistek panují často zásadní rozdíly. Stejně tak není jednoduché určit ani optimální pojistnou částku. Pojistit se moc je stejnou chybou jako postit se málo. Právě pojištění se věnoval dnešní díl pořadu Suma sumárum.

Nejzásadnější krok při výběru pojištění je podle generálního sekretáře AFIZ Marty Gellové už krok úplně první. „Každý by si měl uvědomit, co vlastně potřebuje. Pro každého jsou důležité nějaké měsíční příjmy a na ty by měl v první fázi myslet,“ upozorňuje.

Podle Filipa Krále z Kooperativy si Češi z pojištění rozumí nejvíc s povinným ručením, které musí uzavírat ze zákona, a s havarijním pojištěním vozidel. Pojišťují si také ostatní majetek. Horší už je situace v oblasti životního pojištění. „Historicky převládá názor, že stát se o nás v případě nenadálé události postará,“ vysvětluje Král.

Suma sumárum - Pojištění (zdroj: ČT24)

I v pojišťovnictví se dá podle odborníků obecně říct, že dražší pojistky bývají zpravidla lepší. „Často to platí tak, že ty velmi levné pojistky mají definovány podmínky tak, že se pojišťovna snaží vykrucovat, ale zase se nedá říct, že dražší pojišťovny jsou lepší – zvlášť u tradičních značek je to problém,“ upozorňuje ředitel analytické společnosti TANK Vít Kalvoda.