Čtvrtý operátor v nedohlednu, o aukci kmitočtů není zájem

Praha – Šance, že by na český trh s mobilními operátory vstoupila konkurence, se po včerejšku zase snížila. Zájem o aukci pro vysokorychlostní připojení LTE je totiž malý kvůli jejím podmínkám, které včera zveřejnil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Svou účast nepředpokládají například společnosti Dial Telecom, Česká pošta nebo ha-vel internet. Nepřihlásí se zřejmě ani UPC. Vyplývá to z informací firem.

K nejaktivnějším během připomínkového řízení patřila finanční skupina PPF, jejíž zájem se stále očekává. O kmitočty se zřejmě utkají i všichni tři nynější operátoři Telefónica, T-Mobile a Vodafone.

Svou účast naopak odmítla společnost Dial Telecom. Podle místopředsedy jejího představenstva Aleše Zemana totiž po úpravě podmínek půjde o stejnou blamáž jako doposud. „Při bližším pohledu do problematiky musí všichni vidět, že ČTÚ zkrátka nedává vůbec rovnou šanci novému operátorovi přijít do ČR,“ dodal. Pásmo 1800 MHz vyhrazené pro nového operátora podle Zemana stačí pro pokrytí území z technického hlediska, ale ne z ekonomicko-podnikatelského.  

Zájemci se do aukce mohou hlásit až do září

Podobně reagoval i jednatel společnosti ha-vel internet Pavel Halfar. Podle něj nový operátor může vzniknout pouze za podmínky vyhrazení pásma 800 MHz, které umožní pokrytí velkého území s nižším počtem vysílačů. „Vzhledem k tomu, že ČTÚ nereflektoval tuto zásadní připomínku naší společnosti, aktuálně nepředpokládáme naši přímou účast v aukci,“ uvedl.     

Aukci kmitočtů ČTÚ formálně zahájil ve čtvrtek, zájemci se mohou do výběrového řízení hlásit do 10. září. Kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz by měly být vydraženy do konce roku a jejich přidělení by mělo následovat v lednu.

Vydáno pod