Apple se v Íránu prodává dobře, i přes zákazy a sankce

Teherán - Apple dobývá Írán, a to aniž by o tom vůbec věděl. Jeho obchody už jsou skoro v každé čtvrti hlavního města. Oficiální statistiky ale neexistují, protože firma do země své výrobky oficiálně vůbec nevyváží. A kvůli sankcím uvaleným na Írán za jeho jaderný program ani nesmí.

V Teheránu funguje okolo stovky obchodů prodávajících výrobky Apple. Například počítačové obchodní centrum je jedno z prvních míst, kam míří obyvatelé hlavního města, když chtějí zjistit, jaké přístroje Applu dorazily. Obchod není prázdný nikdy. 

Ali Elahi, obyvatel Teheránu

„Slyšel jsem, že tu není moc dobrá podpora iPhonu. Ale ta značka je tak silná, že ho každý chce. Včetně nás, taky jsme si iPhone koupili.“

Obchody v Íránu se ale od těch jinde na světě liší. Třeba personál nechodí s typickými modrými tričky s logem firmy. Prodejny sice nejsou tak prostorné, ovšem zboží je pravé. „Na Írán jsou uvalené mezinárodní sankce, a kvůli tomu nemáme oficiální obchod Apple. Takže skoro všechny produkty v zemi jsou buď převezené ilegálně, nebo je sem lidé dostali ve svých zavazadlech,“ vysvětluje vedoucí obchodu Amir Ghannadi. 

Přístroje od Applu si přitom nemůže dovolit každý. Průměrný plat v Íránu je okolo 400 dolarů,  tedy méně než 8,5 tisíce korun. Jen iPhone stojí minimálně třikrát tolik. Na MacBook by si obyvatelé s průměrným platem museli dávat veškerou výplatu stranou celý rok. 

V Íránu přitom není tolik dostupný internet

„Ve skutečnosti je to celkem překvapivé. Nemáme tu vysokorychlostní internet a nemůžeme tak spoustu aplikací používat. Není úplně logické platit tolik za chytré telefony. Ale zákazníci se na přístroje dívají jako na luxusní produkty, chtějí se s nimi ukázat,“ dokládá IT expert Mehdi. 

Do Íránu nesmí bez zvláštního povolení dovážet žádná americká firma. Legální cestou se tam dostává jen software, tedy hudba nebo videa. Íránci se na internetu registrují s fiktivními adresami z jiných zemí a za služby platí dárkovými šeky z ciziny.

Apple v Íránu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod