Draghi: Státy, vzdejte se větší části své suverenity

Paříž - Eurozóna je navzdory krátkodobým dopadům rozpočtové konsolidace na ekonomiku na cestě k hospodářskému oživení. „Ještě jsme se nevymanili z krize. Oživení ve většině zemí eurozóny určitě začne ve druhém pololetí 2013,“ řekl šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Politik rovněž vyzval k rychlejšímu ustavení bankovní unie, která by měla platit pro všechny banky, a k hlubší integraci.

Konsolidace je nutná, proto ekonomika klesala

„Je pravda, že rozpočtová konsolidace má za následek krátkodobý pokles ekonomické aktivity, tato konsolidace je však nevyhnutelná,“ řekl Draghi.

Bankovní unie pro všechny banky a hlubší integrace

Šéf ECB vyzval vlády členských zemí eurozóny k rychlému ustavení bankovní unie. Ta se podle něj musí vztahovat na všechny banky, aby se zabránilo fragmentaci finančního sektoru. Postavil se tak proti názoru Německa, že jednotný bankovní dozor by se měl týkat pouze největších bank v eurozóně.

Draghi rovněž upozornil, že členské státy eurozóny se musí v zájmu hlubší integrace vzdát větší části své suverenity. Vyzval rovněž k pokračování ve strukturálních reformách ke zvýšení flexibility trhu práce a služeb, a to zejména ve Francii a Itálii.