Bendl se dohodl s Kalembou: Uděláme maximum pro kvalitu potravin

Praha - Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) se dohodl se svým polským protějškem Stanislawem Kalembou na lepší výměně informací a vzorků, což by mělo napomoci zlepšení kvality potravin dovážených do Česka. Bendl navrhl, aby se v rámci přeshraniční spolupráce pořádaly stáže polských inspektorů v Česku a naopak. Kalemba zdůraznil, že sdělovací prostředky budou o výsledcích kontroly potravin informovány až v okamžiku, kdy se provedou zkoušky, které budou jisté a nezpochybnitelné.

Oba ministři se shodli na tom, že dozorčí orgány a jiné služby, které dozor nad potravinami přebírají, budou spolupracovat na základě evropských legislativních předpisů a budou si předávat průběžné informace. A to za účelem předcházet zavádění na trh potravin, které by měly špatnou kvalitu.

  • „Nejsme spokojeni se situací na potravinovém trhu, uděláme maximum pro to, aby se tu objevilo více kvality. Stojíme o to, aby naši inspektoři více spolupracovali. Navrhl jsem panu ministrovi, že bychom v rámci přeshraniční spolupráce mohli využít stáže polských inspektorů u nás a naopak. Nešlo by o vzájemnou kontrolu našich nebo polských potravin, ale o vzájemné porozumění jednotlivých trhů,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.
Polské potraviny
Zdroj: ČT24

Kalemba: Média se budou informovat až po všech potřebných kontrolách

Kalemba zdůraznil, že se bude používat systém rychlého varování. Bude ale pomáhat i průběžná spolupráce mezi českými a polskými dozorčími orgány.

Stanislav Kalemba

„Sdělovací prostředky budou informovány o výsledcích kontroly potravin až v okamžiku, kdy se provedou zkoušky, které budou jisté a nezpochybnitelné.“

Polské potraviny splňují podle Kalemby všechny podmínky evropských předpisů, co se týká bezpečnosti a kvality. Upozornil na to, že jednotlivé nesrovnalosti, které se vyskytují ve všech zemích unie, nemohou diskvalifikovat potraviny v obou zemích.

Polské potraviny děsí Čechy už několik měsíců

Polské potraviny představují pro české spotřebitele citlivé téma již několik měsíců; rozruch vzbudil případ technické soli v uzeninách, oplatky, které mohly obsahovat jed na potkany, i koňské maso s obsahem nepovolených léčiv.

Petr Havel, agrární analytik

„Hlavně pro polskou stranu je důležité, aby se dnešní dohody opravdu realizovaly. Poláci jsou významnými dovozci potravin na naše území. To, že image jejich produktů není zrovna nejlepší, poškozuje zejména je. Dosud selhávala hlavně vzájemná komunikace.“

Polský premiér Donald Tusk už na konci března při své návštěvě na Slovensku obhajoval kvalitu polských potravin, která podle něj nezaostává za evropským průměrem. Ohradil se vůči kritice, jíž v souvislosti s různými aférami čelí polští potravináři. Polské velvyslanectví následně varovalo, že masivní kritika kvality polských potravin poškozuje dobré sousedské vztahy obou zemí. Ministerstvo zemědělství ČR reagovalo tím, že se neřídí původem potravin, ale jedině jejich kvalitou.

A jaké kauzy vířily emoce mezi Českem a jeho severním sousedem?

  • Koňské maso s obsahem nepovolených léčiv
  • Technická sůl v uzeninách
  • Krysí jed v oplatkách

Polské potraviny v Česku:

Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl podle lednového vyjádření Svazu obchodu a cestovního ruchu více než čtyřnásobně. Loni hodnota dovezeného zboží přesáhla rekordních 20 miliard korun. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupala hlavně kvůli jejich nízké ceně.

Podle údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ale zároveň potraviny polského původu loni tvořily 24,1 procenta všech potravin, které byly označeny jako nevyhovující. Nevyhovujících šarží tuzemského původu bylo v českých prodejnách 14,5 procenta. Podíl polských nevyhovujících výrobků byl nejvyšší ze všech zemí dovážejících jídlo do ČR.

Oba ministři odmítají zákaz cigaret s příchutí

Vedle společného boje proti nekvalitním potravinám se ministři shodli i na postoji k evropské tabákové směrnici. Norma zpřísňuje obchod s tabákovými výrobky a zakazuje prodej některých z nich - třeba cigaret s příchutí, které vyrábí i české firmy. K záměru Evropské unie se obě země postaví zamítavě.