Maxima amerických akcií: Dow Jones poprvé překonal 16 000 bodů

New York - Americké akcie zahájily obchodování růstem na nová maxima. Dow Jonesův index poprvé v historii překonal hranici 16 000 bodů, širší index Standard & Poor's 500 pak překročil 1 800 bodů. Podle vyjádření analytika České spořitelny Martina Krajhanzla pro portál ČT24 mohou indexy v prolamování rekordů ještě pokračovat, ovšem na konci týdne by se mělo dostavit vybírání zisků.

V rámci Dow Jonesova indexu se nejvíce dařilo akciím výrobce letadel Boeing, který na mezinárodním aerosalonu v Dubaji získal zakázky na novou verzi letounu 777 v hodnotě 100 miliard dolarů (zhruba dva biliony korun).

V průběhu obchodování se Dow Jonesův index dostal až na 16 030,28 bodu a S&P až na 1 802,33 bodu. Zatím jde o jejich nejvyšší hodnoty v historii. Nasdaq stále zůstává hluboko pod rekordním maximem 5 048 bodů z března roku 2000.

„Ve velké většině vyspělých západoevropských trhů se daří a dosáhlo se nových historických maxim. Pražská burza bohužel nadále zaostává,“ řekl v pořadu Ekonomika ČT24 Roman Koděra, makléř Patria direct.

Fed na pozadí dobrých zpráv pro trhy

Akciové trhy ve Spojených státech už několik měsíců těží z hospodářského oživení, růstu firemních zisků a opatření americké centrální banky Fed na podporu ekonomiky. Právě politika Fedu je v poslední době v centru pozornosti investorů, které zajímá, kdy začne banka stimulační opatření omezovat.

Budova Fedu ve Washingtonu
Zdroj: CHROMORANGE/Günter Fischer/ČTK/Picture Alliance

„Máme tu další týden, ve kterém se trhy soustředí na Fed,“ prohlásil analytik Peter Cardillo ze společnosti Rockwell Global Capital. Upozornil zejména na středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu.

Akcie posilovaly skoro po celém světě, i díky Číně

Velký vliv pak kromě Fedu měly na akciové trhy i náznaky rozsáhlých hospodářských reforem v Číně. Růst čínských akcií pomohl nahoru i celosvětovému akciovému indexu MSCI, který během dne dosáhl 401,12 bodu, tedy nejvyšší úrovně od ledna 2008. „Je to pro nás povzbudivé,“ uvedl ekonom Andrew Wilson ze společnosti Goldman Sachs Asset Management a dodal: „Ukazuje to na správný směr liberalizace. Očekáváme, že by nyní mohlo být možné pozorovat větší stabilitu v čínském (hospodářském) růstu na úrovni zhruba sedmi až osmi procent.“ Například index Shanghai Composite ráno (středoevropského času) uzavřel o 2,87 procenta silnější.

Navíc na optimismus na světových trzích v úvodu týdne zareagovala i pražská burza. Index PX se v závěru pondělí obchodoval na hodnotě o 1,25 procenta vyšší než v pátek večer, konkrétně na 1 021,88 bodu. Nahoru ji táhly hlavně finanční tituly a ČEZ. „Pražská burza vstoupila do nového týdne s více než procentním ziskem a zaznamenala nejvyšší růst za posledních sedm dní,“ poznamenal analytik Patria Direct Pavol Mokoš.

Evropské akcie nakonec uzavřely na pětiletém maximu díky německým energetickým firmám. Index FTSEurofirst 300 stoupl o 0,4 procenta na 1 304,25 bodu. Index německých akcií DAX uzavřel s nárůstem o 0,6 procenta na rekordním maximu 9 225,43 bodu. Největší německá energetická společnost E.ON posílila o více než čtyři procenta a její hlavní domácí konkurent RWE si připsal téměř šest procent.

Svého rekordního maxima dnes dosáhla i takzvaná virtuální měna bitcoin, která posílila o více než čtvrtinu na 675 dolarů (zhruba 13 550 korun). Podle agentury Reuters tak reaguje na blížící se slyšení v americkém Senátu ohledně její možné regulace.