Státní zástupce zrušil stíhání Eurovie za zakázku v Liberci, píší Seznam Zprávy

Státní zástupce zrušil stíhání stavební společnosti Eurovia za zakázku na opravu tramvajové trati v Liberci. Odůvodnil to tím, že firma měla účinný protikorupční program, napsal server Seznam Zprávy. Obviněný v případu zůstává manažer společnosti.

Společnost Eurovia CS začali policisté trestně stíhat loni na podzim kvůli podezření z machinací při zakázce na rekonstrukci tramvajové trati v Liberci. Státní zástupce podle zjištění Seznam Zpráv před měsícem rozhodl, že se ve vyšetřování firmy nebude pokračovat.

„Tento krok vítáme, dle našeho názoru se tak projevila neopodstatněnost celé věci,“ řekla serveru Iva Štočková, mluvčí skupiny Vinci Construction CS. Tato společnost byla také původně obviněna a funguje pod značkou Eurovia stejně jako další trestně stíhané firmy Eurovia Asfalt a Obalovna Černovice.

Důvod zastavení stíhání: Firma měla protikorupční program

Státní zastupitelství zastavilo stíhání s odůvodněním, že firmy vystupující pod značkou Eurovia měly silný interní protikorupční program, informoval web. Podle zákona může být společnost obviněna z trestného činu, který spáchal její vysoce postavený zaměstnanec nebo majitel. Když ale dokáže, že například všechny pracovníky školila proti uplácení nebo zakázkovým machinacím, stíhání na ni nedopadne.

Státní zástupce došel k závěru, že firemní strategie byla správně stanovená. Neboli že firma udělala vše pro to, aby se její obviněný manažer nezapletl se zákonem.

Případ se týká zakázky za 52,6 milionu korun na modernizaci tratě mezi Šaldovým náměstím a terminálem Fügnerova, kde Eurovia podala společnou nabídku se svojí sesterskou firmou GJW Praha. Eurovia nabídla ze čtyř zájemců nejnižší cenu. Zakázka byla financována z Operačního programu EU Doprava.