Další Češi neuspěli ve sporu s Volkswagenem, musí uhradit soudní náklady, píší Seznam Zprávy

Další čeští řidiči neuspěli ve sporu s koncernem Volkswagen (VW) o odškodnění v aféře dieselgate. Navíc musí VW a Škodě Auto zaplatit 1,6 milionu korun za náklady soudního řízení. Podobně jako už dříve jiní Češi narazili u soudů kvůli tomu, že se nechali hromadně zastoupit firmou, přitom v Česku neplatí zákon o hromadných žalobách. Asi dva a půl tisíce vlastníků aut v aktuálním případu u soudu zastupovala firma Dieselgate. Píše o tom portál Seznam Zprávy.

Řidiči se domáhali odškodnění téměř půl miliardy korun kvůli tomu, že do jejich automobilů byl instalován podvodný software obcházející homologační měření emisí. Podle dřívějších vyjádření automobilek jsou auta v pořádku a nepředstavují pro své majitele žádné nebezpečí.

Protože v Česku neplatí zákon o hromadných žalobách, musí v podobných kauzách každý spotřebitel podat vlastní žalobu a uhradit soudní poplatky. Firma Dieselgate se snažila tuto mezeru obejít a s jednotlivými vlastníky aut uzavřela smlouvu o tom, že má pověření za ně jednat. „A pod svým jménem, ovšem v jejich prospěch, automobilky zažalovala,“ popisuje web.

Soudy ale tento přístup zpochybnily jako nezákonný. Když se spor loni dostal k pražskému krajskému soudu, firma už ani nezaplatila soudní poplatek, protože tušila, že neuspěje. „Kvůli neuhrazení poplatků tak nejprve krajský soud žalobu zamítl. Vůbec neotevřel otázku, zda Volkswagen a Škoda Auto vlastníky aut poškodily. A Vrchní soud v Praze 27. února celý spor ukončil zamítnutím žaloby,“ píše server.

„Ještě je možnost, že nám dá za pravdu Ústavní soud. Ale jestli ne, tak je to konec,“ cituje portál advokáta žalobců Davida Kuboně.

Na stejný problém už Češi narazili

Už dříve neuspělo dalších více než sedm tisíc majitelů aut v Česku, které obdobným způsobem zastupovala speciálně založená firma Safe Diesel. Jejich žalobu Okresní soud v Mladé Boleslavi na začátku února odmítl s tím, že jejich žalobu české zákony neznají.

Celosvětově se Volkswagen k falšování laboratorních emisních testů přiznal. V některých zemích, například v Británii či USA, se řidiči odškodného domohli.

Emisní aféra automobilky Volkswagen, pro kterou se vžil název dieselgate, vypukla v září 2015. Americká agentura pro životní prostředí odhalila, že německý koncern, pod který spadají značky VW, Audi, Seat a Škoda, montoval do dieselových motorů s označením EA 189 TDI podvodný software. Ten dokázal falšovat výsledky emisních testů na ekologicky velmi přívětivé hodnoty. Od roku 2008, kdy začal koncern tyto vozy nabízet na trh, jich prodal 11 milionů, z toho půl milionu v USA. Podle dřívějších informací bylo v Česku prodáno 160 tisíc aut s podvodným softwarem.