Nejvyšší soud potvrdil, že se Babiš měl omluvit za výroky o zaplacených demonstrantech

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) svými nepodloženými výroky o zaplacených demonstrantech zasáhl do práv Jany Filipové, jedné z účastnic protestů proti vládě v roce 2018. Potvrdil to Nejvyšší soud, který zamítl Babišovo dovolání. České televizi to sdělila Jolana Gistrová z okresního soudu pro Prahu-západ. Soud tak definitivně stvrdil Babišovu povinnost omluvit se Filipové za výrok o zaplacených demonstrantech. Ten tak dle nařízení pražského krajského soudu učinil už loni na podzim.

„Usnesením Nejvyššího soudu bylo dovolání odmítnuto,“ sdělila České televizi Gistrová. Babiš dovolání podal loni na podzim poté, co se podle pravomocného rozsudku omluvil za své výroky o tom, že demonstranti na protestech z roku 2018 proti jeho vládě byli zaplacení.

Šéf ANO poslal Filipové loni v září dopis se soudem nařízenou omluvou, kterou ale doprovázel další text. V něm Babiš napsal, že neměl v úmyslu ženu urazit, protože ji před začátkem sporu neznal. Uvedl také, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Podle advokáta Filipové takovým komentářem Babiš omluvu devalvoval.

Filipová proto spolu s ním podala na expremiéra návrh na exekuci. Babiš proto Filipové poslal v říjnu druhý dopis, tentokrát již bez dalších komentářů, a zaplatil pokutu třicet tisíc korun. Zároveň ale podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který nyní rozhodl v jeho neprospěch.

Soud: Babiš nesplnil svou povinnost a tvrzení si dostatečně neověřil

Podle Nejvyššího soudu šlo v kauze o střet Babišova práva na svobodu projevu a práva demonstrantky na ochranu cti a důstojnosti. Babiš podle soudu nesplnil svou povinnost a převzaté tvrzení si dostatečně neověřil. Filipová se zúčastnila demonstrace 11. července 2018, kdy poslanci rozhodovali o tom, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru.

Babiš v reportáži následně uvedl, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou „stále stejní lidi“, a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže „nějaká motivace tam bude“.

Babiš poté mluvil o zaplacených demonstracích v souvislosti s protestem před Českým rozhlasem z 21. srpna 2018. V TV Barrandov premiér na konci srpna 2018 řekl, že lidé, kteří na něj pískali, byli zaplacení a že jde o politické odpůrce na objednávku.

Odkazoval se přitom na vyjádření poslance ANO Pavla Růžičky, který po červencovém protestu zveřejnil, že slyšel několik lidí, jak se baví o tom, kam mají jít pro peníze. Účastníci demonstrace jeho tvrzení odmítli, podle nich mluvili o penězích na případnou pokutu pro mladíka, který byl na akci legitimován.

O tom, že se Babiš musí omluvit, rozhodl pravomocně pražský krajský soud loni v červenci. V roce 2019 sice ženě nárok na omluvu odepřel a změnil rozsudek Okresního soudu Praha-západ, který jí zadostiučinění přiznal, jeho rozhodnutí ale v loni únoru zrušil Nejvyšší soud, podle kterého Babiš do práv ženy zasáhl.