Sociální služby budou možná opět zdražovat v návaznosti na růst důchodů

Události: Ve hře je opětovné zdražování sociálních služeb (zdroj: ČT24)

Ve hře je opětovné zdražování sociálních služeb. Podle ministerstva práce by mohlo přijít v návaznosti na to, jak porostou důchody a příspěvky na péči. Návrh, který počítá s automatickou valorizací poplatků, prochází momentálně připomínkovým řízením. Naposledy se maximální úhrady například za pobyt, stravu nebo domácí asistenci zvyšovaly od nového roku.

Devětaosmdesátiletá Anna Pflegerová žije v jednom z pražských domovů druhým rokem. Na pokoji tu jsou po dvou. S tím, že tu půjdou ceny nahoru, počítá. „Kdybych bydlela ve svém bytě, taky bych musela zaplatit to dražší zboží, protože bych si vařila sama, tak by mě to taky postihlo,“ míní Pflegerová.

Ceny za služby tu mohli kvůli rostoucím nákladům zvednout od ledna, nakonec to udělají v březnu. Podobně jako v dalších pobytových zařízeních tu platí zároveň ochrana pro nízkopříjmové klienty.

„Patnáct procent jim musí zůstat po úhradě z jejich příjmů. To si myslím, že je taková bezpečná pojistka, že by neměl být problém,“ myslí si ředitel Domova Palata pro zrakově postižené Jiří Procházka.

Postavení klientů je rozdílné

Od nového roku jsou maximální úhrady v zařízeních, jako jsou domovy pro seniory, nebo například pro osoby se zdravotním postižením, 280 korun za pobyt a 235 za jídlo. Podle návrhu ministerstva práce by se měly částky valorizovat tak, jak se bude zvyšovat procentní výměra důchodů a v návaznosti na to příspěvek na péči. Podle ministra by tak měly sociální služby pro klienty zůstat ufinancovatelné.

Maximální úhrady v sociálních zařízeních
Zdroj: ČT

„Klíčové je, aby to bylo opravdu předvídatelné jak pro poskytovatele, tak pro klienty. Smyslem toho je zajištění dobré kvality sociálních služeb i těch věcí, které se sociálními službami souvisí,“ uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka potvrzuje, že provoz domovů narážel na ceny už dřív: „Za ten balík udělat stravu pětkrát denně byl předtím, než jsme to nějakým způsobem navyšovali, nadlidský úkon.“

Týkat by se navyšování maximálních úhrad mělo všech oblastí, včetně například asistence v domácím prostředí. Některé organizace ale upozorňují na rozdílné postavení těchto klientů. „Za lidi, kteří jsou v terénu, úhrady, které překročí částku příspěvku na péči, nikdo nezaplatí. Na toto je také potřeba se podívat,“ prohlašuje ředitel Asistence Erik Čipera. Pokud návrh projde, budou se úhrady valorizovat minimálně jednou ročně.