Akademici humanitních fakult usilují o navýšení platů. Uvažuje se i o stávce

Události: Platy akademiků (zdroj: ČT24)

Bezmála dva tisíce podpisů je pod peticí humanitních fakult za vyšší platy jejich akademiků. Situaci začalo řešit ministerstvo školství a zřídilo pracovní skupinu, do které však podle asociace filozofických fakult nebyli přizváni jejich zástupci. Akademici nyní zvažují stávku.

Jednou z nespokojených akademiček je také Markéta Balcarová, která pátým rokem učí germanistiku na Západočeské univerzitě v Plzni. Po celou dobu doufá ve zlepšení platových podmínek. „V současné době mám 29 400 korun hrubého a na účet mi přijde 24 tisíc korun čistého,“ uvádí. 

Zlepšení se ale nedočkala ani letos. Kromě výuky a publikování odborných článků si ještě přivydělává jako soudní překladatelka, aby uživila rodinu. „Přemýšlím i o tom, když procházím kolem středních škol a kolegyně nebo kamarádky mi říkají, že tam mají až o deset tisíc víc než já, tak samozřejmě zvažuji odchod,“ podotýká. 

Za dvanáct let působení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se výrazného navýšení přijmu nedočkal ani Ondřej Švec. „Ta frustrace z malého platu je spojena i s tím, že často pracujeme dvanáct hodin denně a často i v sobotu, a to ve třech nebo čtyřech světových jazycích, a za to dostáváme plat nekvalifikované pracovní síly v supermarketu,“ podotýká.

Po změně volají i děkani

Po změně nyní volají i děkani filozofických fakult, kteří se snaží o spravedlivější rozdělování peněz mezi obory. „Tak jako v minulosti se účelově přidalo lékařským fakultám, aby mohly realizovat svou činnost, nebo pedagogickým fakultám, tak bychom rádi jednali s ministerstvem o nějakém překlenovacím příspěvku na to, abychom se dostali z té krize,“ vysvětluje děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Eva Lehečková. 

„Jestliže nejsme konkurenceschopní, co se týče platových podmínek, už ani oproti středním školám nebo veřejné správě, tak kvalitní lidi neudržíme,“ dodává také děkan Filozofické fakulty Západočeské univerzity David Šanc.

Ministerstvo školství zřídilo pracovní skupinu se zástupci České konference rektorů a Rady vysokých škol. S tím ale není spojena asociace filozofických fakult, která by k jednáním chtěla být přizvaná.

„Kolegové v odborech skutečně možnost stávky, ať už symbolické, nebo s větším dopadem, zvažují, a právě v těchto dnech vyjednávají mezi jednotlivými univerzitami, jak se k tomu postavit,“ uvedl proděkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

„My se to snažíme řešit opravdu komplexně jako problém financování mezd akademických a vědeckých pracovníků,“ poznamenala vrchní ředitelka sekce vysokých škol na ministerstvu školství Radka Wildová. Podle resortu by se pracovní skupina měla poprvé sejít v polovině měsíce.