Sametová kavárna i literární čtení. Studenti si na školách připomenou odkaz 17. listopadu

Výročí sametové revoluce si připomenou studenti na více než osmdesáti školách po celé republice. V rámci projektu Samet na školách se například bude debatovat na téma Čechoslováci v gulagu, disidentka Kamila Bendová připomene příběh Charty 77 a v nabídce je i procházka Prahou po místech, která přispěla k volebnímu právu a emancipaci žen. Na dvacítce škol oslavy svobody uspořádají sami studenti.

Do projektu se letos poprvé zapojí Hotelová škola v Poděbradech, a to na popud studentů. „Přišlo za námi několik tříd, že by se chtěly akce zúčastnit. S paní učitelkou společenských věd si studenti sami vybrali program a všechno naplánovali,“ říká zástupce ředitele školy Jan Kupr. Vedle připomínky výročí sametové revoluce mají studenti zájem o ekologický workshop a o besedu s běloruskou aktivistkou Marinou Puzdrovou. Program z nabídky neziskových organizací doplní koncertem školní kapely a happeningem u poděbradské lavičky Václava Havla.

Letos narostla ze strany škol poptávka právě po aktuálních tématech. „Ačkoliv je tradičně největší zájem o besedy s disidenty či workshopy s pamětníky, vzrůstá zájem například o lidskoprávní problematiku, klima nebo i roli médií a dezinformace,“ uvádí tisková mluvčí organizace Post Bellum Michaela Szkála. Letošní ročník je tak obohacen o zahraniční hosty se vztahem k východní Evropě. Školy navštíví například běloruská aktivistka Mariana Puzdrová nebo Dmitry Dubrovsky, odborník na lidská práva v Rusku.

Naše generace netráví čas jen na telefonu, říkají studenti

Vedle připraveného programu, ze kterého mohou školy vybírat, se dvacet z nich rozhodlo uspořádat svůj vlastní festival svobody. Letos poprvé jim s realizací pomůže šest studentů ambasadorů, kteří už mají zkušenosti z minulých let. „Spojili jsme dohromady lidi z gymnázií a odborných středních škol. Oslavou studentstva se snažíme přispět do českobudějovické kultury,“ říká jedna z ambasadorek Anna Medová z gymnázia v Českých Budějovicích.

„Naším cílem je i tak trochu prolomit stigma, že naše generace tráví čas hlavně na telefonu a nepřináší žádnou hodnotu,“ doplňuje studentka Lucie Váchová. „Na festivalu bude literární čtení, sekáč nebo třeba koncerty studentských kapel. Připravili jsme i sametovou kavárnu, ve které bude dobový dress code a tematická výzdoba,“ popisují událost studentky.

Projekt Samet na školách pořádají spolek Díky, že můžem a organizace Post Bellum. Nabídku aktivit do výuky připravily neziskové organizace. Většina z nich je zdarma a probíhá po celé republice. Školy si mohou program objednat až do konce kalendářního roku.