Do Prahy přijíždějí delegace desítek zemí. Přistanou na Ruzyni, pak pojedou po Evropské na Hrad

UDÁLOSTI: Do Prahy se sjíždí nebývalé množství hlav států (zdroj: ČT24)

Zpoždění letů na Letišti Václava Havla i autobusů 119 a aut v Evropské ulici budou koloritem dvojice summitů, které ve druhé tohoto polovině týdne hostí Praha. Ve čtvrtek se sejdou představitelé zemí Evropské unie i dalších evropských států k historicky prvnímu jednání Evropského politického společenství. Na něj naváže páteční neformální summit EU. Do Prahy na obě akce přicestují delegace z desítek zemí, které se budou přesouvat mezi letištěm, různými hotely v centru a Pražským hradem, kde se oba summity uskuteční. Hrad je kvůli diplomatickým jednáním uzavřen již od úterý.

I když unijní summit nese přívlastek „neformální“ a z něj ani ze setkání představitelů Evropského politického společenství nevzejdou žádné oficiální závěry, na počtu a významu účastníků to nic nemění. První přiletěli již ve středu večer, největší nápor lze však očekávat ve čtvrtek po poledni.

Na čtvrteční jednání politického společenství, které je novým sdružením nejen států EU, ale i dalších sedmnácti evropských zemí, dorazí do Prahy čtyřiačtyřicet delegací. Znamená to, že na trase mezi letištěm a centrem města bude velmi rušno. Pátek a sobota by již měly být klidnější, představitelé unijních zemí už v Praze budou, odjíždět by měly delegace postupně – nejprve ty ze zemí, které k Unii nepatří, až později reprezentanti členských států.

Náměstek policejního prezidenta o dopadech summitů na dopravu v Praze (zdroj: ČT24)

Letadla s účastníky summitů budou vesměs přilétat na staré ruzyňské letiště, které jeho provozovatel nazývá čtvrtým terminálem. Odbavování běžných cestujících v prvním a druhém terminálu tedy summity nijak nenaruší, hrozí však zpoždění odletů a příletů, a to v řádu minut. Letiště nicméně avizovalo, že v souvislosti s příletem delegací může být uzavřeno expresní parkoviště před terminálem 2.

Z letiště do centra Prahy se delegace dostanou po téže trase jako všichni ostatní, tedy po Evropské ulici. Někteří zamíří rovnou na jednání na Pražský hrad, jiní nejprve do hotelu. K přepravě lídrů a jejich delegátů je podle údajů úřadu vlády připraveno 250 vozidel a prostory v patnácti hotelech.

Někteří delegáti budou cestovat do centra v autobusech, další policejními vozy, jiní použijí vlastní vozidla. Kolony budou mít policejní doprovod. Kde přesně budou účastníci summitů bydlet, není však známo. Hotely to kvůli bezpečnosti odmítají zveřejňovat.

Uzavírky se neplánují

Kumulace politických elit se projeví v provozu ve vytížených ulicích na severozápadě Prahy. „S drobnými dopravními komplikacemi je možné se setkat, a to především při průjezdech delegací,“ varoval mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Policisté mohou při průjezdu delegací na několik minut zastavit dopravu a regulovat semafory. Žádné větší uzavírky Evropské ulice nebo jiných komunikací v souvislosti se summitem však nejsou naplánovány.

Výjimkou je Jelení ulice. V ní bude ve čtvrtek a pátek uzavřen pouze parkovací pruh pro autobusy v Jelení ulici, kde budou odstavena auta účastníků summitů. Především ale kvůli příjezdům kolon státníků bude ve čtvrtek kolem poledne a v pátek kolem deváté dopoledne komplikované ulicí projet, policie doporučila vyhnout se jí.

Protože se oba summity konají na Pražském hradě, je jeho areál uzavřen. Je třeba obcházet ho již od úterý a znovu bude možné navštívit jej až v neděli. „Z organizačních možností i na základě doporučení a žádosti bezpečnostních složek opravdu nebylo možné ponechat otevřenou žádnou část areálu,“ podotkl mluvčí kanceláře prezidenta republiky Vít Novák.