Zásobníky jsou naplněné téměř z devadesáti procent, řekl ministr Síkela

Brífink minstra Síkely o aktuální situaci v energetice (zdroj: ČT24)

„Přestože k nám už od začátku září žádný ruský plyn neteče, tak se nám bez něj v rámci stávajících dodávek daří pokrývat nejen denní spotřebu, ale dokonce plnit zásobníky,“ prohlásil na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Dodal, že zásobníky jsou plné téměř z devadesáti procent. Podle ministra vláda zajistila dostatek plynu na zimu a zastropovala ceny energií. Důležitou roli v zajišťování energetické bezpečnosti hrají podle ministerstva energetické úspory, chce v nich jít příkladem.

„Rusko ukončilo dodávky přes plynovod Nord Stream už na začátku září. Dodávky přes Nord Stream určitě nebudou možné z důvodu zásadních technických poškození, která byla podle všeho způsobena úmyslně,“ podotkl Síkela s tím, že se i navzdory tomu daří zásobníky doplňovat.

„Máme 3,52 miliardy kubíků v zásobnících, což je téměř 89 procent naplnění,“ dodal. Zmínil, že se aktuální potřeba plynu bude odvíjet také podle počasí, ale mělo by se podle něj dařit dále vytvářet zásoby. „Proudí k nám plyn z Norska a pak zkapalněný plyn z Belgie a Nizozemska. Výraznou zásluhu má snižování spotřeby plynu u každého z nás. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na tom podílejí,“ dodal. 

Spotřeba plynu byla podle něj za letošních osm měsíců dokonce meziročně o 18 procent nižší. Uvedl, že úspor se daří dosahovat, ačkoliv druhá polovina září byla podle něj nejchladnější od roku 2018.

Události: Zásoby zemního plynu (zdroj: ČT24)

Příprava řešení pro malé a střední firmy

V této souvislosti poděkoval také Pražské energetice, která nabídne klientům slevy za energetické úspory. Speciální prémie se podle prohlášení mluvčího Karla Hanzelky klientovi připíše na jeho zákaznický účet u PRE a následně odečte z platby za elektřinu v rámci nejbližšího vyúčtování.

Výše slevy závisí na distribuční sazbě a také výši dosažené úspory, pohybovat se bude od 750 do 3000 korun. „Chci jim poděkovat, protože si myslím, že to je krok správným směrem. My se budeme snažit podobnou motivaci vytvořit také,“ podotkl Síkela.

Síkela u plynu připravuje také řešení pro malé a střední firmy, představují podle něj ohromnou část české ekonomiky. Pomoci chce zejména firmám, které mají plyn jako základní výrobní prostředek. Plyn může být podle něj více nedostatkové zboží než elektřina.

Podle ministra se uvažuje o zastropování celkové spotřeby plynu u firem, na které se bude vztahovat vládní pomoc. U elektřiny pro ně platí stanovený cenový strop šest tisíc korun včetně DPH za jednu megawatthodinu, u cenového stropu plynu je horní hranice spotřeby 630 megawatthodin ročně. Cenový strop elektřiny zatím není pro firmy ani domácnosti omezený spotřebou.

Speciální telefonní linka

Zmínil také, že ministerstvo spouští speciální telefonní linku 1212, na kterou budou lidé moci zavolat a operátoři jim poradí, na jakou pomoc mají případně nárok, ale i to, jak mohou snížit spotřebu.  

Energetické úspory zavedlo také ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle náměstka ministra Petra Třešňáka (Piráti) se podařilo ministerstvu uspořit pětinu spotřeby plynu a třináct procent spotřeby elektřiny. V budovách ministerstva se například udržuje teplota mezi 19 až 21 stupni, toalety, sklady nebo chodby se nevytápí vůbec. Voda se ohřívá na 45 stupňů, jednou týdně se teplota krátkodobě zvyšuje k zamezení poškození legionellou.

Česká vláda také již určila maximální ceny energií. Maximální cena silové elektřiny bude činit šest tisíc korun za megawatthodinu včetně DPH, megawatthodina plynu bude stát maximálně tři tisíce korun. K omezení cen bude muset vláda vydat nařízení, v němž stanoví konkrétní podrobnosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu v pondělí potvrdilo, že vláda by měla nařízení projednávat ve středu 5. října.

Vládou schválený návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 295 miliard korun. Největší změnou proti původnímu návrhu, který předpokládal deficit 270 miliard, jsou podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) výdaje na stanovení maximálních cen elektřiny a plynu.