Pohonné hmoty zase zdražují. Cena benzinu by mohla stagnovat, u nafty půjde nahoru

Události ČT: Ceny pohonných hmot opět rostou (zdroj: ČT24)

Ceny pohonných hmot v Česku znovu rostou, mnohem více nafta než benzin. Za pouhý týden zdražil litr nafty v průměru o víc než dvě koruny na 44,53 koruny. Podle analytiků za tím stojí hlavně vysoká cena na trhu v Rotterdamu. Ministerstvo financí už v průběhu srpna oznámilo, že má připravenou regulaci cen kvůli vysokým maržím čerpadlářů a rafinerií. Zatím ale nerozhodlo o tom, jestli ji vůbec zavede.

Stěhovací společnost tankuje ročně do svých třiceti aut a dodávek naftu za zhruba tři až čtyři miliony korun. Obchodní ředitel Tomáš Podrazil už na jaře tušil, že v letošním roce to bude možná až dvojnásobek. „S tím, jak to jde poslední týdny, posledních deset dní, tak to bude pět až šest milionů,“ uvedl už před několika měsíci. 

Se stejným odhadem počítá společnost i dnes. Doposud utratili za naftu už čtyři miliony korun. „Byznys to pořád ovlivňuje, ale naštěstí se cena pohonných hmot stabilizovala na těch 43 až 45 korun. Tankujeme i různě po cestách tam, kde jsme,“ řekl Podrazil.  

A právě ke 45 korunám už se ceny nafty blíží napříč celou Českou republikou. Za poslední týden litr výrazně podražil, a to hlavně kvůli vysoké poptávce a nedostatku suroviny. To na trhu vyvolává nejistotu.

„Dochází jak k růstu cen ropy, ale to je trochu sekundární, tak primárně došlo k prudkému nárůstu cen nafty za poslední tři týdny. Ta cena vzrostla skoro o dvacet procent, a to se samozřejmě musí u čerpacích stanic bohužel projevit,“ sdělil analytik Petr Zajíc. 

Ministerstvo zvažuje regulaci marží

Právě kvůli vysokým cenám pohonných hmot nyní ministerstvo financí (MF) zvažuje regulaci marží čerpadlářů i rafinerií. Resort uvádí, že v červenci byly podle jeho údajů nepřiměřené. Připomínky k návrhu zaslali zástupci oboru minulý pátek.

„Předpokládáme, že tento týden je (připomínky) bude ministerstvo analyzovat a případně ještě s oběma asociacemi jednat za účelem vyjasnění si připomínek. Nadále přitom platí, že MF pokračuje v monitoringu vývoje cen a marží u distributorů paliv a u čerpacích stanic. O případném zavedení či nezavedení cenové regulace rozhodne na základě cenového vývoje na trhu,“ informoval mluvčí resortu Tomáš Weiss.

Plánované jednání s ministerstvem potvrdil i předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček. Podle něj by k němu mělo dojít v průběhu tohoto týdne. „Mně z toho vychází, že by regulace od 1. září být neměla,“ dodal. 

Podle opozičního ANO by vláda měla sáhnout po dalších opatřeních ke snížení cen paliv, a to včetně zastropování cen. „Měla by být udělaná plošná opatření a to buď na úrovni zastropování cen, alespoň krátkodobě, a nebo na úrovni snížení daní. Uvědomme si, že v současné době z každého litru pohonné hmoty odvádíme 35 – 50 procent na daních. Je to DPH a spotřební daň,“ řekl místopředseda sněmovny a místopředseda ANO Karel Havlíček.  

Spotřební daň je zatím snížená do konce září. Ministerstvo financí zvažuje prodloužení, ale rozhodne se až v průběhu příštího měsíce. Antimonopolní úřad pak prošetřuje i podnět resortu k podezření na kartelovou dohodu některých čerpacích stanic. Šetření je v tomto případě teprve na začátku. 

Ceny paliv se v jednotlivých regionech liší

Rozdíly cen v jednotlivých českých krajích jsou stále výrazné. Nejdražší pohonné hmoty jsou už tradičně v hlavním městě Praze, kde litr benzinu stojí v průměru 41,32 koruny. Pod hranicí čtyřiceti korun za litr jsou už jenom čtyři kraje – Karlovarský, Ústecký, Jihočeský a Zlínský. 

Nafta je oproti benzinu výrazně dražší ve všech čtrnácti krajích. V Praze tento rozdíl dělá více než čtyři koruny. Vůbec nejlevnější naftu nabízejí čerpací stanice na Královéhradecku, Ústecku a také v jižních Čechách.

Lidé nyní stále častěji vyhledávají levnější čerpací stanice, obliba samoobslužných benzinek tak stoupá. „Nevím, proč bych měl platit o čtyři koruny víc, když tady je to levnější. Obsloužit se musím i jinde,“ komentoval jeden ze zákazníků.  

Systém platby přímo u stojanu je populárnější především v místech, kde jsou pohonné hmoty v rámci Česka nejdražší, to znamená hlavně v Praze a ve Středočeském kraji.

V centru dražší, na sídlišti levnější

Značné rozdíly v cenách pohonných hmot je často možné pozorovat i v rámci jednoho města – například v Českých Budějovicích. „Na čerpací stanici na hlavním průtahu Českými Budějovicemi, jen kousek od centra města, řidiči natankují benzin za 41,50 koruny, naftu ještě o 4,40 koruny dráž. Na českobudějovickém sídlišti vyjde litr naturalu 95 na 35,90 koruny, diesel je tu za 44,50,“ zjistil redaktor ČT Ondřej Ublick. 

Ceny benzinu v Česku budou zřejmě podle analytiků stagnovat, a to především kvůli končící motoristické sezoně. Jenže u nafty se naopak v nejbližších týdnech očekává další zdražování.