Více řidičů dostalo pokutu za jízdu bez dálniční známky. Policisté vybrali 38 milionů

Počet řidičů, které strážci zákona letos chytili na dálnici bez známky, stoupl oproti stejnému období v minulém roce o 63 procent. Policisté a celníci zaznamenali v letošním roce více než 34 tisíc přestupků v souvislosti s nezaplacenou elektronickou dálniční známkou. Kontroloři si pochvalují nový systém elektronických dálničních známek, díky kterému je prověřování jejich platnosti výrazně efektivnější.

Celní správa letos udělila asi třináct tisíc pokut za chybějící dálniční známku, policie skoro 21 tisíc pokut. To je v součtu o třináct tisíc případů více než v minulém roce ve stejném období.

Větší množství přestupků souvisejících s neplatnými nebo chybějícími dálničními známkami zaznamenávají policisté právě v letních měsících, kdy přes Česko přejíždí více zahraničních vozidel. Letošní výrazný nárůst počtu řidičů porušujících předpisy je nejspíš dán i větší efektivitou kontrol ze strany policie a celní správy.

Pokuta na místě až pět tisíc korun

Odhalování přestupků je totiž jednodušší díky elektronickému systému dálničních známek, které Česko zavedlo od ledna roku 2021. Kontrola je prováděna přímo na zpoplatněném úseku dálnice prostřednictvím hlídkových vozidel nebo za pomoci vzdáleného připojení ke kontrolním branám.

„Kontrola je výrazně efektivnější. Je to dáno využitou technologií, která automaticky porovnává registrační značku vozidel s evidencí a okamžitě policisty upozorní na vozidlo bez uhrazeného poplatku,“ vysvětluje mluvčí policie Irena Pilařová. To potvrzuje i Generální ředitelství cel. „Nový systém hodnotíme kladně, systém obsahuje efektivní nástroje k odhalování porušení povinností uhradit časový poplatek a eliminuje negativní kontroly v terénu,“ říká jeho mluvčí Ivana Kurková.

Vzrostla také celková částka, kterou policisté a celníci za pokuty kvůli chybějícím dálničním známkám vybrali. Zatímco loni zaplatili hříšníci za první polovinu roku zhruba 22 milionů korun, letos je částka téměř dvojnásobná. Od řidičů porušujících předpisy související s dálniční známkou celníci a policisté letos vybrali celkem přes 38 milionů korun.

Za jízdu bez zaplacené viněty hrozí motoristům na místě pokuta pět tisíc korun, ve správním řízení však může částka k zaplacení dosáhnout i dvacet tisíc korun. „Za jízdu bez dálniční známky odpovídá řidič, nikoliv majitel automobilu,“ upozorňuje Jan Paroubek, ředitel státního podniku Cendis, který má viněty na starosti. Pokutu tak mohou řidiči dostat, i když mají auto půjčené. Podle ředitele by proto neměli řidiči zapomínat před cestou ověřit platnost vinět.

Poptávka po dálničních známkách vzrostla před létem meziročně o třicet procent. Motoristé letos nakoupili přes 4,5 milionu dálničních známek. Prodeje oproti loňsku stoupají už od začátku roku, před prázdninami ale ještě zrychlily. Zájem byl před létem o skoro třicet procent větší než minulý rok. Jen za měsíc červenec potom lidé nakoupili přes 500 tisíc známek. Vyplývá to z dat společnosti Cendis. 

Nárůst se týká hlavně krátkodobých dálničních známek. „V letních měsících se jedná zejména o prodej krátkodobých známek, které nejvíce využívají zahraniční turisté,“ řekl už dříve ředitel společnosti Cendis Jan Paroubek. Zájem o desetidenní a měsíční kupony podporuje také trvající nejistota po covidové pandemii.

V Česku lze koupit tři typy známek podle doby platnosti. Desetidenní vyjde zájemce na 310 korun, třicetidenní na 440 korun a za roční zaplatí řidiči 1500 korun. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) už na jaře uvedl, že ceny zůstanou stejné i v příštím roce.

Elektronické známky se prodávají od loňska, nahradily papírové kupony. Jsou vázány na poznávací značky aut, není je proto nutné lepit na přední sklo vozidla. Řidiči jich během prvního roku fungování koupili přes šest milionů za přibližně 5,5 miliardy korun, což bylo asi o 600 milionů korun meziročně více.