Pondělní teploty v Česku opět překročí 31 stupňů Celsia, dál hrozí vznik požárů

Teploty v Česku v pondělí opět překročí 31 stupňů Celsia. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před vysokými teplotami s nízkým stupněm nebezpečí platí pro všechny kraje od pondělních 11:00 do 20:00. Vedle toho je dál v platnosti upozornění před nebezpečím vzniku požárů. I v tomto případě platí výstraha pro celou republiku.

Horké počasí přetrvává v Česku od úterý. V posledních dnech panovalo horko hlavně na Moravě a ve Slezsku. Od čtvrtka bylo nejtepleji ve Strážnici na Hodonínsku. Ve čtvrtek tam meteorologové naměřili 37,3 stupně Celsia, v pátek 35,4 stupně a v sobotu 36,3 stupně Celsia. V Čechách bylo v sobotu o něco chladněji, odpoledne se zejména v Praze a v části středních Čech vyskytly bouřky.

Nedělní obloha v Česku je jasná až polojasná, na jihu Čech se mohou ojediněle objevit přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 27 až 31 stupně, na severovýchodě území 25 až 28 stupně Celsia.

Odborníci varují před úpalem a úžehem

Odborníci při horkém počasí doporučují lidem pít dostatek nealkoholických nápojů a omezit pohyb hlavně kolem poledne a odpoledne. Varují rovněž před úpalem a úžehem a rychlými přechody mezi klimatizovanými a rozpálenými prostory.

Ve stínu a v klidu by měli zůstávat zejména lidé se zdravotními obtížemi, senioři a malé děti. Odbroníci zároveň upozorňují motoristy, aby v rozpálených autech ani na krátkou dobu nenechávali děti nebo zvířata.

Události ČT: V Česku je nadále velké riziko vzniku požárů (zdroj: ČT24)