Rozdělení NCOZ je správné, řekl policejní prezident. Kriminalita s příchodem uprchlíků podle něj nestoupla

Otázky Václava Moravce: Policejní prezident Martin Vondrášek (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí rozdělit Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ) je správné, jsem schopen ho obhájit, řekl v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce policejní prezident Martin Vondrášek. Reagoval také na kritiku, zejména některých opozičních poslanců, že nyní není vhodný čas. Podle něj na tyto systémové změny, které by se měly dělat v klidu, optimální doba nebude nikdy. Zdůraznil také, že v souvislosti s uprchlickou krizí v Česku kriminalita nestoupla.

Pracovní skupina ve vedení policie pracovala na reorganizaci tři roky. Podle Vodráška to bylo správné. „Šlo o správné rozhodnutí policejního prezidenta Jana Švejdara,“ uvedl s tím, že za ty tři roky se odpracovala spousta práce.

Mimojiné se podle něj vyřešily některé další klíčové otázky. „Opouštíme myšlenku národního kriminálního úřadu jako střechy nad celorepublikovými útvary, protože jsme většinově ve shodě, že Česká republika nemá tuto tradici,“ uvedl mimo jiné s tím, že daleko efektivnější je mít agenturní útvary a ředitelé jsou plně zodpovědní za to, co útvary dělají.

Vondrášek v pátek oznámil, že dojde k rozdělení NCOZ, přičemž vznikne nový útvar, který se bude zabývat extremismem, terorismem a kybernetickým zločinem. Terorismus a kyberkriminalita dosud spadaly pod NCOZ. Centrála vznikla v roce 2016 sloučením útvarů proti korupci a proti organizovanému zločinu.

Na vyčlenění nového útvaru se pracovní skupina podle Vondráška většinově shodla. „Zároveň většinový názor je, že pokud na NCOZ zůstává finanční kriminalita, závažná hospodářská kriminalita a zločinecké struktury, tak to jsou tři sekce, které musí působit pod jednou střechou,“ podotkl.

Hrozba z kyberprostoru

Zmínil také, že skupina se shodla na tom, že největší rizika pocházejí z kyberprostředí. „Jednoznačně jsme došli k závěru, že pandemie a nyní válka to jen potvrzují, že největší riziko pro Českou republiku jsou teroristické a extremistické akce, které jsou zpravidla řízeny ze zahraničí, zpravidla jsou páchány elektronickou formou v on-line prostředí a to považujeme za naprosto zásadní pro vnitřní bezpečnost ČR,“ uvedl s tím, že okolní státy jdou podobnou cestou. 

NCOZ podle něj v roce 2016 vznikla proto, že bylo potřeba mít pod jednou střechou organizovaný zločin jako celek bez ohledu na to, zda jde o praní špinavých peněz či násilnou trestnou činnost. Svůj účel podle něj splnila.

Podotkl, že nynější změnu s jednotlivými sekcemi komunikoval. „Je to celkem riskantní rozhodnutí, ale méně špatné rozhodnutí než někoho násilím převádět nebo nechávat tam, kde si být nepřeje,“ podotkl s tím, že policisté si budou moci vybrat, zda chtějí zůstat pod NCOZ, nebo přejít do nového útvaru.

„Nechceme přijít ani o jednoho zkušeného kriminalistu, ani vyšetřovatele a dáváme na výběr,“ uvedl. „Pracovních pozic tam bude okolo 150 a očekáváme, že by přišlo asi 120 lidí,“ uvedl s tím, že důležité je, aby tam byli lidé, kteří budou motivovaní a aby byla centrála schopná přilákat zkušené policisty z krajů. Podotkl, že budování útvarů proběhne na podzim a fungovat má začít od Nového roku. „Ambice je mít v září ředitele a náměstky.“

Kriminalita kvůli uprchlíkům nestoupla

Vondrášek se rovněž ohradil proti některým tvrzením, že s příchodem ukrajinských uprchlíků do Česka vzrostla kriminalita.

„Pakliže mají cizinci dlouhodobě na svědomí kolem dvanácti procent trestných činů a občané Ukrajiny zhruba dvě a půl procenta, tak je potřeba sledovat tvrdá data v reálném čase a nedělat předčasné závěry,“ zdůraznil a dodal, že z některých mediálních zkratek je podle svých slov nešťastný. Zejména pak z tvrzení, že přišly statisíce uprchlíků, a tím pádem stoupne kriminalita. 

Podle něj je u většiny oznámení či tvrzení na sociálních sítích zjištěno, že se nezakládají na pravdě. „Ano, zjišťujeme, že lidé z Ukrajiny ve větší míře řídí pod vlivem alkoholu, zjišťujeme, že v komunitách mezi sebou si občas ti Ukrajinci vyřizují účty, či je v některých bytech hlučněji, než bývalo,“ uvedl s tím, že ale v žádném případě nemá příchod Ukrajinců zásadní dopad na bezpečnostní situaci v rámci České republiky ani na nárůst trestné činnosti.