SÚKL zaplatí přes 14 milionů firmě, která připravila původní systém elektronických receptů

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uzavřel soudní smír s firmou Tronevia, která připravila původní systém elektronických receptů, zjistila ČTK z justiční databáze InfoSoud. Mluvčí SÚKL Klára Brunclíková upřesnila, že obsahem smíru bylo finanční vyrovnání téměř 14,5 milionu korun. Současný systém eReceptů funguje na novém řešení, které lékový ústav začal budovat po těchto sporech.

„K tomuto řešení bylo přistoupeno po výzvě soudu, který důrazně apeloval na účastníky řízení, aby s ohledem na dlouholetý průběh sporu a narůstající náklady soudního řízení nalezly cestu k ukončení sporu uzavřením smíru,“ sdělila Brunclíková.

Firma původně žádala 167 milionů korun i omluvu, podle mluvčí tento závazek předmětem smíru nebyl. „Systémy, které byly součástí sporu, SÚKL již nepoužívá. Agendy jsou již zajištěny v jiných systémech,“ dodala.

Vleklý spor trval roky

Tronevia vytvořila v letech 2012 až 2014 devět systémů včetně eReceptů a konopného registru. Smlouvy na ně vypršely ústavu v srpnu 2015 a dál je provozoval sám bez licencí. Některá média psala, že zakázku na správu centrálního úložiště vyhrála společnost půl roku po svém vzniku, sama ji neprovedla a zajistil ji její subdodavatel IT Vítkovice Solutions.

Pokračování podpory systémů firma podmiňovala uznáním autorských práv, která podle ní nebyla ve veřejné zakázce vyčíslena. V roce 2015 soud předběžnými opatřeními nejdříve SÚKL zakázal na několik měsíců systém používat, poté bylo spuštěno náhradní řešení.

V dubnu 2016 vypsal SÚKL veřejnou zakázku na nový systém eReceptů, očekával cenu 62 milionů korun. Firma Solitea, která ještě pod názvem Aquasoft solutions spravovala původní úložiště elektronických receptů a později pomáhala s náhradním řešením, nabídla cenu 14,7 milionu korun bez DPH. Soud začal spor projednávat v listopadu 2016.

Lékaři musí povinně předepisovat všechny léčivé přípravky na recept elektronicky od roku 2018, jako možnost fungovaly od roku 2007. Někteří zavedení nové povinnosti odmítali kvůli nutnosti používat počítač s připojením k internetu, první rok jim proto ministerstvo neudělovalo pokuty. V současné době systém odbaví více než šest milionů receptů za měsíc.