Ministerstvo zemědělství ředitele Lesů ČR nevybralo, vypíše nové řízení

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nevybral generálního ředitele státního podniku Lesy ČR. Resort vyhlásí do několika týdnů nové výběrové řízení. Podnik zatím dál povede Jiří Groda z Lesní správy Vítkov na Opavsku. Ministerstvo zemědělství to píše v tiskové zprávě. Groda byl vedením pověřen loni v prosinci poté, co Marian Jurečka (KDU-ČSL), který dočasně ministerstvo spravoval, odvolal posledního šéfa firmy Josefa Vojáčka.

„Je pro mě velmi důležité, aby uchazeči o post generálního ředitele měli znalosti a vizi nutnou pro obnovu lesů po kůrovcové kalamitě, zadržování vody v lesích a celkové posílení ekosystémových funkcí lesa,“ uvedl Nekula, což je podle něj v souladu s programovým prohlášením vlády a nový ředitel by je měl dokázat naplnit.

Příjem přihlášek do dosavadního výběrového řízení úřad ukončil 16. ledna, zájem o místo projevilo pět uchazečů. Výběrová komise po jednání se zájemci doporučila dva kandidáty. Jejich jména resort nesdělil.

Server Seznam Zprávy tvrdí, že by mohlo jít o někdejšího generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda a současného ředitele odboru hospodářské úpravy a ochrany lesů ministerstva zemědělství Václava Lidického.

Spory o reorganizaci

Odvolání Vojáčka, který podnik vedl od roku 2018, Jurečka zdůvodnil údajným manažerským pochybením a neefektivní reorganizací firmy. Vojáček následně prohlásil, že si za restrukturalizací stojí. Lesy ČR mimo jiné nahradily svých jedenáct krajských ředitelství sedmi oblastními.

Po ředitelově odvolání rezignovali ke 3. lednu zbývající čtyři vrcholoví manažeři podniku. Příjem přihlášek na tato místa Lesy ČR uzavřely 16. února. Uchází se o ně devětadvacet lidí. Výběr bude pokračovat po jmenování generálního ředitele, aby si mohl sám vybrat spolupracovníky.

Podnik Lesy ČR vznikl v roce 1992 a zaměstnává asi 4200 lidí. Kromě obhospodařování lesního majetku mu náleží také péče o 38 400 kilometrů vodních toků a bystřin. Loni podnik s ústupem kůrovcové kalamity snížil těžbu dřeva o dvacet procent na 11,4 milionu metrů krychlových z předloňských rekordních 14,4 milionu metrů krychlových. Letos Lesy ČR plánují další snížení těžby na 10,2 milionu metrů krychlových.

Díky rostoucím cenám dřeva se firma loni v prvním pololetí vrátila do zisku 680 milionů korun. Ve stejném období roku 2020 vykázala ztrátu 480 milionů. Za celý loňský rok podnik podle Vojáčka vytvořil zisk před zdaněním a tvorbou rezerv kolem čtyř miliard korun. Firma většinu lesnických prací týkajících se těžby a obnovy lesa zadává výběrovými řízeními soukromým firmám.