Hygienici zastavují řízení o pokutách s restauracemi, které nekontrolovaly bezinfekčnost hostů

Hygienici zastavují správní řízení s restauracemi (zdroj: ČT24)

Podniky, které u hostů nekontrolovaly potvrzení o bezinfekčnosti, vyváznou bez postihu. Hygienici správní řízení proti těmto zařízením zastaví, případně vůbec nezahájí. Důvodem je rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Podle něj byly kontroly v rozporu se zákonem.

Certifikát o očkování nebo prodělaném covidu v restauraci na okraji Brna po hostech nikdo nevyžadoval. Ani v době, kdy to bylo povinné. „V podstatě jsme uvedli, že využíváme veškerého práva podle paragrafu 53, neodpovídat, nepředkládat,“ řekl provozovatel restaurace Slatinský šenk Pavel Kučera. (pozn. red.: podle paragrafu 53 a 55 správního řádu může výpověď odepřít ten, kdo by sobě nebo osobě blízké způsobil stíhání pro správní delikt).

Před několika týdny přišli do restaurace na kontrolu hygienici. Za porušení tehdy platných pravidel ale nakonec hostinskému nic nehrozí. U valné většiny provozovatelů, u kterých jihomoravští hygienici zjistili, že nekontrolovali prokazování bezinfekčnosti, dosud přestupkové řízení zahájeno nebylo kvůli verdiktu Nejvyššího správního soudu z druhého února a už nebude. Podle něj současné zákony nedovolovaly zakázat vstup neočkovaných lidí do restaurací a hotelů.

 „U několika málo případů (dvou), kdy již bylo přestupkové řízení s provozovateli stravovacích služeb zahájeno, bude Krajská hygienická stanice daná přestupková řízení zastavovat,“ uvedl ředitel odboru správních činností Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Vít Nohejl.

Například hygienici ze Zlínského kraje v souvislosti s nedodržováním kontrol bezinfekčnosti v posledních měsících nezahájili ani jedno správní řízení, žádné proto ani nemusí zastavit.

Pro kadeřnictví a fitcentra to neplatí

Naopak u fitcenter nebo kadeřnictví, které hygiena sankcionovala, budou správní řízení pokračovat. „U těchto provozovatelů ke zrušení tehdejší povinnosti kontrolovat ze strany Nejvyššího správního soudu nedošlo, a není tak důvod je dodatečně rušit,“ poznamenal Nohejl.

Nejvyšší správní soud už zrušil desítky protiepidemických opatření. Někteří z pokutovaných živnostníků už požádali o náhradu škody.